open-navfaktor-logo
search
Šehidska dženaza
Kavazović u Kamičanima: Odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu pred zlom
Dužni smo, zarad naše djece, ali i cijelog čovječanstva, otkriti istinu i iznijeti je na svjetlo dana: da bude opomena, da zorno svjedoči učinak pomračenog uma, zadojenog mržnjom, i mi ćemo to učiniti, ako Bog da - poručio je danas u Kamičanima reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.
20.07.2023. u 14:08
get url
text

Reisu-l-ulema Kavazović predvodio je dženaza-namaz za dvije žrtve ratnog zločina s elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine, i ovom prilikom se obratio hiljadama prisutnih.

- Juli je u našim životima i u zajedničkoj memoriji našeg naroda mjesec tuge i bolnih sjećanja. Nismo li samo prije devet dana bili na sličnom skupu i s istim kosmičkim bolom odavali počast žrtvama genocida u Srebrenici, pa se sjećali zločina na Godinjskim barama, u Pilici, Sanskom Mostu, Ključu, Prijedoru... Dug je spisak mjesta na kojima su nas ubijali zločinci i krvnici. Danas smo ovdje, na mezarju u Kozarcu, a ispred nas su ostaci tijela nevino ubijenih. Pa ipak, danas osjećamo olakšanje, jer smo im pronašli tijela, klanjamo im dženazu i dižemo nišane. Tako sve ove teške godine - kazao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da obilježavanje događaja iz prošlosti, posebno tragičnih, nije samo sebi svrha, nego da se time želi osvježiti uspomena i afirmirati vrijednost, izreći neka pouka ili upozorenje.

Oni koji su ih poubijali šute o svojim zločinima

- Ovdje smo se i danas okupili radi obavljanja dženaza-namaza, radi ukopa još žrtava zločinačke ruke. Mi i danas, nakon trideset i jednu godinu, tražimo ostatke još 600 svirepo ubijenih ljudi iz ovog mjesta, jer nismo u mogućnosti pronaći njihove zemne ostatke! Zašto? Zato što oni koji su ih poubijali šute o svojim zločinima - kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je da "zastrašujuće zvuči ta istina, baš kao i istina da su zločinci nastojali sakriti tragove svoga zločina, da su na već ubijene nasrtali još nekoliko puta: komadali ih i premještali iz jednog mjesta u drugo".

- Nedavno smo u Srebrenici sahranili trideset ubijenih u genocidu - samo dva skeleta su bila kompletna; svi ostali su imali jednu ili tek nekoliko kostiju! U temeljima našeg snažnog htijenja da sve svoje ubijene pronađemo, leži istina, golema kao sudbina, u kojoj savjest naredbodavaca, svjedoka i izvršilaca ostaje kao nada. Mi se nadamo Božijoj milosti i komšijskom dugu i dozivanju pameti. Iako, glasovi koje čujemo oko nas strašno prijete da se ne bi libili sve ponoviti - istaknuo je reisu-l-ulema u obraćanju.

Apelirao je na "one čestite među našim pravoslavnim Srbima da nas, ako nešto znaju o mjestima na kojima se nalaze ostaci naših nevino ubijenih, braće i sestara, obavijeste o tome".

- Nećemo im to zaboraviti. I danas smo jednako tužni, kao i ranijih godina, i jednako žalosni. Nama se, braćo i sestre, valja nositi s ovom boli, valja nam se strpjeti i boriti; i koračati dostojanstveno. Kao vjernicima, dužnost nam je tako činiti. Ali, dužnost nam je i proganjati zlikovce, činiti sve da se oni privedu pravdi i da odgovaraju za svoja zla djela. Svi smo dužni angažirati se na tome i činiti šta možemo - poručio je Kavazović.

Reisu-l-ulema je ocijenio da živimo u vremenu punom izazova, te je ovom prilikom uputio poziv "u jedan saff, da budemo budni, i da se još bolje upoznamo s vrijednostima naše vjere".

- To danas ima poseban značaj, jer mi smo trenutno izloženi agresiji antivrijednosti i trebamo iznaći način da se zaštitimo. I danas, odavde iz Kozarca, kao i ranije iz Srebrenice, pozivam političke prvake našeg naroda na jedinstvo i da zaštite sve naše narode od novih briga i stradanja. Pogledajmo zajedno danas u ove bijele nišane i izdignimo se iznad svoje kobne sebičnosti i umišljenosti, odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu pred zlom - naglasio je reisu-l-ulema.

Također, pozvao je da služimo "Bogu da bismo se oslobodili ropstva ljudima".

- Budimo obazrivi, izvršavajmo marljivo svoje dužnosti i preuzete obaveze, ostavimo postrani svađe i zavade, brinimo jedni o drugima, uz dobronamjernost i dobročinstvo i poštujmo Božiju riječ. Time ćemo se zaštiti od nove agresije i sačuvati snagu i vitalnost. Nemojmo gubiti nadu u Božiju milost i snagu svoga naroda. S teškoćom ide i lahkoća, iza muke dolazi rasterećenje. Neka nam Allah, dž.š., približi to vrijeme - istaknuo je na šehidskoj dženazi Kavazović.

Na kraju je proučio i dovu:

- Svemilosni Bože, Stvoritelju naš, Koji voliš sve ljude, zahvaljujemo Ti na blagodatima života, zemlje i vjere, i to što si nas učinio sinovima i kćerima ove plemenite zemlje Bosne. Amin! Molimo te, Milostivi Bože, da nas obdariš snažnom vjerom, koja otvara naša srca, da živimo u ljubavi i slozi, i da ne zaboravimo svoju braću i sestre, koji su nas pretekli u vjerovanju i u dobru. Amin!Bože naš, obdari nas neugasivom nadom u Tvoju milost i pomoć, i učini nas kadrima da uvijek spoznamo ispunjenje Tvoga obećanja. Amin! Otvori naša srca za uzajamno praštanje, i učini nas oruđem pomirenja među ljudima. Amin! Primi u Svoj Džennet sve dobre ljude, a posebno nevino stradale i šehide. Amin!

Pomozi nam da zajedno radimo i brinemo za svoju zemlju Bosnu i svoj dom, koju si u Svojoj dobroti darovao svima nama, da nam bude zjenica oka našeg.  Amin! Gospodaru naš, učini nas slugama Svojim i svjedocima Tvoje neizmjerne ljubavi prema svima nama, posebno prema izbjeglim i raseljenim, udovicama i siročadi, siromašnim i bolesnim. Amin! Bože Milostivi, prenesi našim šehidima selame i obavijesti ih da ih se sjećamo s ljubavlju i sjetom. I ugodnost im učini još većom. Amin, ja Rabbil-alemin. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.