open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice PBiH
Kaže da Helez postaje opasan: Cvijanović iznijela niz optužbi na račun ministra zbog izjave o paravojnim kampovima
Na današnjoj maratonskoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine jedna od tema je bila i informacija o navodima ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza o paravojnim kampovima u RS-u, i došlo se do određenog zaključka da kao Predsjedništvo apelujemo na ljude čija se riječ sluša, jer obavljaju važne pozicije, da se suzdrže od bilo čega što može izazvati uznemirenje javnosti od bilo čega što je neprovjerena priča, kazala je danas Željka Cvijanović (SNSD), član Predsjedništva BiH.
27.11.2023. u 19:54
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto se Dodik uzbuđuje zbog Helezove izjave Tužilaštvu ako u entitetu RS nema paravojnih kampova?

Ovu temu je ona i inicirala, te je nakon sjednice Predsjedništva BiH održala press konferenciju u Istočnom Sarajevu na kojoj je iznijela niz optužbi na račun Heleza.

- Kada sam malo provjerila, uporedila sa prethodnim izjavama Heleza, onda se može reći da postoji nešto što se može nazvati historijom laganja, čak i presuđenom. Neprimjereno je da neko ko je na poziciji ministra odbrane kaže da postoje kampovi za obuku. Danas je popularno da se pominju Rusi. To je laž. OSA rekla da nema informacije te vrste. Ovo je laž. Ovo je ustaljena matrica u kojoj se izbacuju bombastične izjave kojim se želi reći da nešto što je neprimjereno i prijetnja stanuje u RS- u - dodala je Cvijanović. 

Rekla je i da podržava inicijativu "da takvi ljudi ne obavljaju funkcije te vrste jer očito postaju opasni po odnose u BiH i po službu i bilo kakvo razumijevanje u okviru BiH". 

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u Tužilaštvu BiH je dao izjavu u vezi sa svojim saznanjima o postojanju paravojnih kampova na području entiteta RS. Nakon tvrdnji da kampovi za obuku paravojnih jedinica, koji su povezani sa osobama iz Rusije, postoje u okolini Rogatice i planini Maglić, Helez je za Detektor rekao da takvi kampovi postoje i u nesposrednoj blizini Sarajeva. 

Cvijanović je podsjetila da je Predsjedništvo BiH danas postiglo saglasnost o imenovanju Gojka Kneževića za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, dodavši da je imenovanje generalskog kora OS BiH nailazilo na opstrukcije više od godinu dana, ali da je to pitanje danas konačno riješeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.