open-navfaktor-logo
search
MC Srebrenica
Kažnjavanje negiranja genocida je najveći poslijeratni korak prema pomirenju u BiH
Memorijalni centar Srebrenica je pozdravio odluku Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka kojom su izvršene dopune Krivičnog zakona BiH kojim se propisuje krivično djelo i sankcija za negiranje genocida, Holokausta i zločina protiv čovječnosti.
24.07.2021. u 13:53
get url
text

- Memorijalni centar Srebrenica je kroz Godišnji izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici za 2020. i 2021. mapirao negatore genocida u zemlji i regiji. Kroz zagovaračke aktivnosti Liderske inicijative za Srebrenicu podigli smo svijest na globalnoj razini o potrebi zabrane negiranja genocida. Proveli smo širok krug pravnih konsultacija, te smo bili spremni posegnuti za traženjem rješenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Zahvalni smo Uredu Visokog predstavnika na ovoj odluci - poručuju iz Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra napominju da izmjene Krivičnog zakona BiH nisu važne samo zbog zločina genocida počinjenog u i oko Srebrenice.

- Upozoravamo da ova odluka nije samo važna zbog genocida u Srebrenici. Važna je zbog borbe protiv negiranja Holokausta, kao i zbog revizionističkog pristupa zločinima protiv čovječnosti tzv. Herceg-Bosne, logora Prijedora, opsade Sarajeva, ali i svih drugih koji su utvrđeni u Hagu ili pred Sudom BiH, bez obzira ko bio njihov počinitelj - dodaju iz Memorijalnog centra.

Iz ove institucije poručuju da je Valentin Inzko ovim potezom osigurao da njegovo ime bude zapamćeno na listi ljudi koji su na pravoj strani historije.

- Zahvalni smo gospodinu Inzku na potezu kojim je pokazao hrabrost i načinio korak kojim će njegovo ime ostati zabilježeno na listi časnih imena borbe za pravdu. Izražavamo nadu da ćemo zajedno raditi na edukaciji generacija koje dolaze da ne mrze, da istražuju, da propituju i da temelj mira nalaze u suočavanju s prošlošću i devedesetim. Uvjereni smo da je kažnjavanje negiranja genocida dosad najvažniji korak u pravcu pomirenja u Bosni i Hercegovini. Oko činjenica ne smije i neće biti nagađanja - zaključuju iz Memorijalnog centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.