open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
KCUS: Ne možemo normalizirati rad i omogućiti posjete zbog diskriminacije Vlade KS i ministra Vranića
Vlada Kantona Sarajevo i ministar Haris Vranić više godina ignoriraju zahtjeve Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) , a u vezi sa upošljavanjem kadra za koji postoje finansijska sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, saopćeno je danas iz te zdravstvene institucije.
24.07.2023. u 13:57
get url
text

- Veliki nedostatak kadra, zbog nepravednog moratorija koji je uvela Vlada KS, onemogućava nam da normalizujemo rad i dopustimo posjete bolesnicima.

Naime, posjete moraju biti praćene od dežurnog ljekara, medicinskih sestara ili medicinskih tehničara, kao i od odgovarajućeg broja radnica na održavanju čistoće koje nakon posjete trebaju adekvatno higijenski obraditi sve prostorije kojima se kreću posjetioci zbog opasnosti od epidemioloških incidenata. Nije Covid-19 jedina epidemiološka opasnost, a najviši stepen higijenskih uslova je jedan od preduslova za uspješno liječenje - navode iz KCUS-a.

Dodaju kako "Vlada KS i ministar Vranić ignoriraju njihove zahtjeve za zapošljavanje dugo godina, dočim ne poštuju moratorij kada su u pitanju druge zdravstvene ustanove u KS".

- U JU "Dom zdravlja KS", Općoj bolnici "Prim.dr Abdulah Nakaš" i raznim Zavodima dopuštaju zapošljavanje čak i bez konkursa i bez sistematizovanih radnih mjesta - navode iz KCUS-a.

Dodaju kako "diskriminirajući Klinički centar Univerziteta u Sarajevu Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i njihove bolesnike".  

- Osim što pružamo najbolju zdravstvenu uslugu, ulažemo ogroman napor da nadomjestimo rad uposlenika koji su otišli u penziju, preminuli ili su na bolovanjima (oko 200 uposlenika raznih profila) - zaključuju iz KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.