open-navfaktor-logo
search
Pacijenti čekaju pregled
KCUS prije par mjeseci kupio savremeni MRI aparat, platili ga 4,6 miliona KM, on i dalje u paketima
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prošle godine, dok je još na čelu ovog zdravstvenog centra bila prof. dr. Sebija Izetbegović, kupio je aparat za magnetnu rezonansu (MRI) 3 Tesla.
02.02.2024. u 18:59
get url
text

Aparat, koji je sa PDV-om plaćen 4,6 miliona KM, u ovu zdravstvenu ustanovu stigao je, navodno, polovinom novembra, tačnije 15. novembra 2023. godine. Međutim, iz KCUS-a su danas Faktoru kazali da je aparat ipak isporučen 15. decembra.

Bivša direktorica Izetbegović sa te dužnosti zvanično je razriješena 27. novembra. 

Apatar skraćuje vrijeme pregleda 

Redakciji Faktor ovih dana proslijeđene su fotografije na kojima se vidi da je aparat, koji je plaćen nekoliko miliona maraka, i nakon par mjeseci i dalje u paketima u podrumu KCUS-a.

U međuvremenu pacijenti, među njima i oni sa teškim bolestima, koji se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a dolaze sa područja cijele Bosne i Hercegovine, čekaju na tu vrstu dijagnostike.

Navodno je na isti način držan je i PetCt aparat sve dok mu nije istekla garancija, nakon čega je tek montiran.

 VEZANI TEKST - KCUS nabavio dva najsavremenija linearna akceleratora i 3T magnet

U novembru prošle godine iz KCUS-a su javnost upoznali da su nabavili dva nova linearna akceleratora za onkološke pacijente i 3 Tesla MRI aparat za potrebe Klinike za radiologiju.

Iz KCUS-a su tada naveli da aparat 3T MRI Vantage Galan, a koji se, kako smo naveli još uvijek nalazi u paketima u podrumu ustanove, donosi savršeno oštru i pouzadnu sliku neophodnu za pravilnu dijagnostiku, iznimno je ugodan, sa skraćenim vremenom pregleda, što je pogodno i za klaustrofobične i uplašene pacijente.

Tadašnja generalna direktorica kazala je da je "na ovaj način učinjen ogroman iskorak i napredak u dijagnostici i radioterapiji".

- KCUS smo 2016. godine zatekli u potpunom rasulu, sa dotrajalim i pokvarenim aparatima, praznom kliničkom apotekom i bez osnovnih sredstava za rad i liječenje bolesnika, sa ogromnim, a neopravdanim dugovanjima. Zajedničkim trudom uspjeli smo popraviti stanje i danas s pravom kažemo da smo najbolji zdravstveni centar u našoj zemlji i ozbiljni konkurenti i velikim centrima u regionu. 3T magnet spada u kategoriju najsofisticiranijih ove vrste. Sa ovim aparatom pružit ćemo najbolju dijagnostičku obradu bolesnika na Klinici za radiologiju. Također ćemo skratiti listu čekanja.

 VEZANI TEKST - U kojim privatnim ustanovama se može uraditi MRI pregled, koliko košta, refundira li ZZOKS cijeli iznos, koliko se čeka

Poznato je da KCUS zbrinjava najteže bolesnike iz cijele FBiH, a nerijetko i iz manjeg bh. entiteta - istakla je 11. novembra prošle godine prof. dr. Izetbegović.

Podsjetimo, zbog kvara u maju prošle godine, aparat magnetna rezonanca u KCUS-u nije bio u funkciji, pa su, prema odluci tadašnjeg ministra zdravstva KS, prof. dr. Harisa Vranića, svi zakazani pacijenti na MRI pregled upućivani u privatne zdravstvene ustanove, uz naglasak "da će im novac biti refundiran preko Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZOKS)".

 Iz KCUS-a kažu da aparat nije u podrumu nego u holu

Iz KCUS-a, čiji smo trenutni menadžment pismeno upitali, zašto i nakon dva i po mjeseca, skupi, savremeni apart za magnetnu rezonansu i dalje stoji u paketima u podrumu, dok pacijenti čekaju na tu vrstu dijagnostike, stigao je odgovor čiji sadržan u cijelosti prenosimo:

- KCUS i kompanija BERG d.o.o. potpisali su Ugovor za nabavku MRI 3T sa pratećom opremom i potrebnim radovima adaptacije/prilagođavanja prostora za instalaciju aparata. Ugovor je potpisan 11. oktobra 2023. godine, a istim je definirano izvršenje demontaže postojeće opreme, radovi na adaptaciji/prilagodbi postojećeg prostora zahtjevanim uvjetima za rad aparata, te isporuka i puštanje u rad aparata, kao i edukacija osoblja. Ugovorom definirani rok za izvršenje radova je 180 dana, počevši od dana izdavanja narudžbe prema dobavljaču od strane KCUS-a. Narudžba prema dobavljaču od strane KCUS dostavljena je 17. oktobra 2023, te je shodno tome rok za izvršenje radova 17. april 2024. - navode iz KCUS-a.

Dodaju da je "kompanija BERG d.o.o. isporučila KCUS-u aparat MRI 3T, 15. decembra 2023, te je isti smješten u prostore Klinike za radiologiju (preciznije, aparat se nalazi u velikom holu ispred ulaza u prostorije magnetne rezonance, adekvatno je osiguran i u originalnoj ambalaži)".

- U toku su radovi na pripremi prostora za instaliranje 3T MRI aparata. Shodno trenutnoj dinamici predviđamo da će izvršenje Ugovorom definiranih obaveza biti u potpunosti realizirano i znatno prije određenog roka, odnosno već početkom marta 2024. godine. Ukupna cijena gore navedenih usluga iznosi 4.672,980,00 KM sa PDV-om, a plaćanje će se izvršiti odgođeno 30 dana, po potpunom izvršenju Ugovora - stoji u odgovoru iz ove zdravstvene ustanove.

Iz KCUS-a napominjemu "da u okviru Discipline za dijagnostiku trenutno rade dva MRI aparata, te da se usluge pacijentima kontinuirano pružaju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.