open-navfaktor-logo
search
ALARMANTNO
KCUS: U klinikama na Koševu 317 Covid-bolesnika, u KS još 222 pozitivnih
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je nove uzorke na koronavirus iz Kantona Sarajevo. Prema rezultatima testiranja u KS je još 222 pozitivnih na COVID-19.
09.11.2020. u 19:01
get url
text

VEZANI TEKST - Mandić upozorava: Zdravstveni sistem pred slomom, moguće dnevno i do 5.000 zaraženih!

Osim na Podhrastovima čiji izolatorij je skoro pa popunjen, sve je veći broj Covid-pozitivnih i na KCUS-ovim klinikama na Koševu.

Kao što je poznato, na Koševu su smješteni Covid-pozitivni bolesnici, koji osim što su zaraženi koronavirusom, imaju i druge primarne bolesti.

- Skoro 65 posto naših kapaciteta predviđenih za Covid-pozitivne je popunjeno. U ovom trenutku imamo 317 bolesnika pozitivnih na COVID-19 - rekla je na upit Faktora prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Kako je potvrdila, na bolovanju su 242 uposlenika KCUS-a zbog korone, njih 159 je pozitivnih. Ostali su u izolaciji.

Da situacija s pandemijom koronavirusa u BiH ne ide na dobro, naprotiv, potvrdio je danas i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić. Ocijenio je da je sve skupa zabrinjavajuće, da može doći do potpunog kolapsa zdravstvenog sistema.

- Naravno da može doći. Zamislite vi da dva, tri dana zaredom dođe 100 ljudi, treba ih hospitalizirati i 100 ljudi treba stavit na respirator svaki dan. Naravno da će doći do sloma - rekao je za N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.