open-navfaktor-logo
search
Human gest
KCUS za migrante: Za samo šest dana prikupili 11.125 KM, ponuđen i angažman ljekara
Prof. dr. Izetbegović ponudila je da lično izvrši ginekološke preglede za sve žene u kampu, kojima je to potrebno. Preglede će uraditi besplatno u svoje slobodno vrijeme. Istakla je i da postoji mogućnost formiranja mobilnih timova ljekara i medicinskog osoblja
27.12.2019. u 16:08
get url
text
KCUS u Blažuju
KCUS u Blažuju

Uposlenici i menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prikupili su 11.125KM pomoći za migrante smještene u Kampu Blažuj. Prikupljenim sredstvima, u akciji koja je trajala samo šest dana, kupljeno je 100 komada jakni, 150 pari cipela različitih veličina, 200 komada termo čarapa, 100 komada kapa, 100 komada rukavica i 50 komada dukserica.

Osim novca uposlenici su donirali i odjeću i obuću koja je također uručena u sklopu današnje donacije. Donaciju su uručile generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović i predsjednica Sindikata KCUS-a Dženana Hrustemović. Tom prilikom razgovarano je i o nastavku pomoći, te je naredna aktivnost KCUS pregled i zdravstvena pomoć migrantima u kampu.

Predstavnici IOM- a izrazili su zahvalnost KCUS na dosadašnjoj pomoći kada je u pitanju liječenje i zbrinjavanje bolesnih i povrijeđenih migranata.

- KCUS je pokazao svoju humanost na djelu. Koristimo priliku javno Vam se zahvaliti za nesebičnu pomoć u liječenju svih migranata, a posebno mladića koji je izbjegao amputaciju noge zahvaljujući brzoj intervenciji i stručnosti Vaših ljekara.

Zahvaljujemo se i na današnjoj donaciji, koja je od velikog značaja za korisnike kampa. Kamp je još uvijek u izgradnji, ali je najbitnije da svi korisnici imaju toplu i čistu posteljinu. U narednom periodu gradićemo i vešeraj, kuhinju i restoran za podjelu obroka, info pult za registraciju novih korisnika kampa i  objakat za administraciju – istakli su predstavnici IOM-a. 

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović istakla je zadovoljstvo odzivom svih uposlenika KCUS u ovoj humanoj akciji, koji su za samo šest dana prikupili značajan iznos sredstava, odjeće i obuće.

- Kao i mnogo puta do sada i ovaj put smo pritekli u pomoć, shodno našim mogućnostima. Nastojat ćemo i u narednom periodu prikupiti sredstva za kupovinu potrebnih odjevnih predmeta i higijenskih potrepština. Raduje me da smo pokazali da smo zemlja sa izrazitim senzibilitetom za pružanje pomoći ljudima u stanju potrebe. Nadam se da će naš primjer slijediti i druge ustanove i kompanije, jer samo zajedničkim akcijama možemo uraditi velike stvari - izjavila je prof. dr.Izetbegović.

Prof. dr. Izetbegović ponudila je da lično izvrši ginekološke preglede za sve žene u kampu, kojima je to potrebno. Preglede će uraditi besplatno u svoje slobodno vrijeme. Istakla je i da postoji mogućnost formiranja mobilnih timova ljekara i medicinskog osoblja, koji će vršiti besplatne preglede korisnicima kampa kojima je potrebna ljekarska pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.