open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Dobrovoljačka"
Kerim Lučarević se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici
Kerim Lučarević, koji je optužen za zločine u Sarajevu, na ročištu za izjašnjenje o krivici nije se pojavio zbog zdravstvenih razloga.
27.01.2023. u 12:19
get url
text

Na pitanje sudije Brace Stupara, odbrana je navela da sada nema medicinsku dokumentaciju, ali da je ranije rađeno vještačenje, kojim je utvrđeno da optuženi može učestvovati u sudskom postupku uz pratnju medicinskog tima.

- On se ne može samostalno kretati. U nalazu je navedeno da se, ako dođe do sudskog postupka, može pojaviti uz pratnju ljekarskog tima - kazao je branilac Mirsad Crnovršanin.

On je predložio da Sud ponovo zakaže ročište i da se osigura medicinska pomoć za dolazak optuženog.

Sudija Stupar je rekao da će, s obzirom na takvu situaciju, naložiti ponovno vještačenje Lučarevića, a da odbrana treba da dostavi cjelokupnu medicinsku dokumentaciju.

Optužnica tereti Lučarevića za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

Lučarević je optužen da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, nije preduzeo nužne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je, kako se navodi u optužnici, za ista krivična djela znao ili je mogao znati.

Tužilaštvo BiH je u aprilu prošle godine za zločine u Dobrovoljačkoj ulici optužilo Ejupa Ganića i još devet osoba. Njima je suđenje već počelo.

Novi termin za izjašnjenje Lučarevića bit će zakazan nakon što bude obavljeno vještačenje, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.