open-navfaktor-logo
search
Nakon dogovora s Dodikom
Kešo: Deset pitanja na koja Konaković i „Trojka“ moraju odgovoriti građanima
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Safet Kešo, reagirao je na, kako navodi, stav predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića u Banjoj Luci da će „Trojka“ prihvatiti izgradnju gasovoda "Nova istočna interkonekcija", ali i HDZ-ove zahtjeve koji se odnose na južnu interkonekciju.
07.05.2023. u 07:53
get url
text

Pristanak na realizaciju tih projekata na način koji odgovara SNSD-u i HDZ-u, tvrdeći da se radi o kompromisu, pokazuje da "Trojka" ili nije svjesna ozbiljnosti pitanja i opasnosti koje prijete državi i građanima, ili su svjesni, ali svejedno nastoje pogubnim ustupcima zadržati pozicije u vlasti.

Da bi razjasnili tu dilemu, Konaković, koji je u ime "Trojke" u Banjoj Luci "dao zeleno svjetlo ovim projektima, dužan je javnosti odgovoriti na 10 pitanja".

1. Da li znate da bi izgradnjom gasovoda "Nova istočna interkonekcija" potpuna kontrola nad distribucijom i određivanjem cijena gasa koji tim tokom dolazi do FBiH bila u rukama entitetskog poduzeća Gas Res, odnosno Milorada Dodika?

2. Da li znate da je primarni cilj projekta "Nove istočne interkonekcije" usmjeren na potrošače u FBiH, uglavnom Bošnjake, i da će Bošnjaci plaćati povrat investicije kroz uvećanu transportnu tarifu koju određuje entitetski regulator pod kontrolom Milorada Dodika?

3. Da li znate da Bosna i Hercegovina još uvijek nema državnog zakona o gasu i državnog regulatora koji će određivati ​​plinsku politiku i cijene tog energenta?

4. Zašto niste realizaciju projekta "Nove istočne interkonekcije" uvjetovali usvajanjem državnog zakona o gasu, s obzirom da je njegovo usvajanje i obaveza Bosne i Hercegovine na europskom putu?

5. Postoje li garancije i zaštitni mehanizmi kojima bi se vlast entiteta RS spriječila da eventualno jednostrano prekine distribuciju gasa do FBiH ili enormno poveća njegove cijene u zimskim mjesecima?

6. Znate li da se Bosna i Hercegovina već snabdijeva gasom iz istog izvora iz kojeg bi dolazio gas "Novom istočnom interkonekcijom" i da se tim projektom ne omogući diverzifikacija izvora snabdijevanja, što je obaveza Bosne i Hercegovine kao kandidata za članstvo u Europskoj uniji, već upravo suprotno, povećava se ovisnost o ruskom gasu?

7. Da li znate da će u slučaju da se pristane na realizaciju ovog projekta, a da zatim od njega odustanu u entitetu RS, država Bosna i Hercegovina mora preuzeti svu odgovornost za štetu prema Republici Srbiji?

8. Da li znate da bi pristankom da projekt "Južna plinska interkonekcija" realizira preduzeće Zapadnohercegovačkog kantona, a ne kompanija BH Gas, kontrola nad dotokom ovim gasovodom i cijenom gasa bila u potpunosti u rukama HDZ-a?

9. Da li znate da se pristankom na HDZ-ove zahtjeve u potpunosti odstupa od prakse koja se primjenjuje u zemljama Europske unije i Energetske zajednice?

10. Postoje li garancije da HDZ neće prekinuti distribuciju gasa do sredine sa većinski bošnjačkim stanovništvom ako se, primjerice radi, ne prihvati Izborni zakon po njihovoj želji, ili da neće enormno povećati cijene gasa?

Ukoliko su Konaković i njegovi partneri iz "Trojke" sposobni odgovoriti na ova pitanja, sposobni su i vrlo lako zaključiti o kakvim se opasnim ustupcima radi, te da nikakvi loši pokušaji uvjeravanja javnosti da se radi o kompromisima ne mogu sakriti činjenicu da će biti podrška njihovoj realizaciji značila izdaju interesa države Bosne i Hercegovine i njenih građana, a naročito Bošnjaka, navodi Kešo u saopćenju za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.