open-navfaktor-logo
search
Zastupnik SDA
Kešo: Izmjene Zakona o VSTV-u su pogrešni koraci
Zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo ocijenio je da su izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) koje su danas usvojene pogrešni koraci.
22.08.2023. u 18:28
get url
text

VEZANI TEKST - Državni zastupnici izglasali zakone o VSTV-u i PDV-u, nije prošla Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka

Podsjetio je da je 2020. godine postignut vrlo jasan tekst koji je bio u potpunosti usklađen sa stavovima Venecijanske komisije, Evropske komisije i ostalih.

- Danas su oni odstupili, ta odstupanja su krenula na toj majskoj sjednici Vijeća ministara, kasnije je bilo amandmana kojima se pokušalo popraviti ono što se pokvarilo na toj sjednici, međutim to se nije popravilo do kraja - kazao je Kešo.

Smatra indikativnim član izmjena, koji je bio jasan i kojim je trebalo navesti da sukob interesa predstavljaju i bočni srodnici.

- Taj član je trebao biti integralno zadržan i to je od nas tražila i Venecijanska komisija i Evropa. Međutim, očigledno su napravili varijantu u kojoj su oni kazali da će radi postizanja transparentnosti, objaviti imena svih srodnika. Oni su ostavili prostor da pravilnikom urede preciznije ta pitanja i to je prostor za zloupotrebe - pojasnio je.

Kešo kaže da treba definirati šta su to srodnici po pravoj liniji, a šta bočni te da treba ispoštovati samo ono što je od BiH tražila Venecijanska i Evropska komisija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.