open-navfaktor-logo
search
Reakcije na skandal
Kešo: Konaković kao šef NiP-a može biti u vazalskom odnosu, ali suverenitet BiH neće isporučivati Hrvatskoj
Skandalozna je najava ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da će u junu ove godine biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske na kojoj će se razmatrati pitanje reforme Ustava i Izbornog zakona BiH, smatra zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Safet Kešo.
21.02.2023. u 13:52
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković ozvaničio u Zagrebu da će se Vlada Hrvatske pitati za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH

U izjavi za javnost Kešo navodi da o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH mogu odlučivati isključivo nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, a ne institucije Republike Hrvatske ili bilo koje druge države.

-Konaković može u svojstvu predsjednika političke stranke pristati na vazalski odnos i podređivati interese BiH interesima susjednih država ili onih lobija koji su mu omogućili dolazak na vlast jer će za takve poteze polagati račune građanima.

Međutim, Konaković nema pravo i neće moći u svojstvu ministra vanjskih poslova i člana Vijeća ministara BiH isporučivati suverenitet Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj, a samim time ni razmatranje i odlučivanje o sudbonosnim pitanjima poput reforme Ustava i Izbornog zakona.

Predsjednik Naroda i pravde može svoju zahvalnost onima koji su ga doveli na vlast iskazivati na različite načine, ali neće svoju ministarsku fotelju plaćati trgovinom interesima države BiH, predajom suvereniteta susjednim državama i pristajanjem u ime državnih institucija na sve ustupke koje mu zatraže - ističe Kešo u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.