open-navfaktor-logo
search
Problem Trgovske gore
Kešo poručio Plenkoviću: Ako nuklearni otpad "nije opasan", deponujte ga pred svojom, a ne našom avlijom!
Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske nije ponudila ništa osim uobičajenih fraza o "unapređenju bilateralnih odnosa". Nijedno suštinski važno otvoreno pitanje – poput ratificiranja sporazuma o granici, izlaza BiH na otvoreno more ili imovine naših preduzeća u Hrvatskoj – nije ni načeto, smatra državni zastupnik Safet Kešo.
22.06.2023. u 12:14
get url
text

- Još gore od toga, iz Hrvatske je otvoreno poručeno da oni ne odustaju ni od odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, čime u potpunosti zanemaruju upozorenja i stavove iz BiH. Uz sve to, premijer Hrvatske Andrej Plenković vrijeđa inteligenciju i nama i vlastitim građanima tvrdnjom da je nuklearni otpad praktično bezopasan.

VEZANI TEKST- Pravnom borbom zbog Trgovske gore prijeti se duže od dvije godine, a šta je konkretno urađeno

Ako je tako, kako tvrdi Plenković, da nuklearni otpad koji se planira deponovati na Trgovskoj gori nije opasan, da neko može stajati 365 dana, 24 sata dnevno ispred zida tog odlagališta i da se ne primi nikakvo zračenje, otkud onda tako snažna potreba da se taj otpad deponuje što dalje od hrvatskih naseljenih područja!?

Zašto onda to odlagalište mora biti do krajnjih granica (i to baš onih sa Bosnom i Hercegovinom!) udaljeno od Banskih dvora i Plenkovićeve avlije!? Zašto Hrvatska "nema drugog rješenja", osim da se taj otpad doveze i deponuje baš pred našim kućama!? Je li to ono "unapređenje bilateralnih odnosa" o kojem Hrvatska govori!? - pita se Kešo.

Posebno je poražavajuća činjenica, ističe, da problem sa Trgovskom gorom nije uopće bio planiran kao tema zajedničke sjednice vlada dviju zemalja te da je u dnevni red uvršten tek na insistiranje ministara Staše Košarca i Nenada Nešića. Nažalost, dodaje, za sve to vrijeme nije bilo nikakve reakcije predstavnika "Trojke" u Vijeću ministara, "čime pokazuju ili da ne znaju štititi državne interese Bosne i Hercegovine ili da su ih iz Hrvatske – kako su se svojevremeno Hrvati pohvalili – "pridobili"".

- U ime koje harmonije u vlasti koalicije "Trojka" o ovoj važnoj temi podanički šuti, zanemarujući zdravlje i o(p)stanak desetaka hiljada građana Bosne i Hercegovine na svojim rodnim ognjištima?!

Možda je one neuke zavarao njen naziv, ali Trgovska gora nema i ne smije imati nikakve veze sa trgovinom interesima države Bosne i Hercegovine!

Ona je priča ne samo o zdravlju i opstanku naših građana nego i o našem vlastitom samopoštovanju! Ako njega ne bude, ni poštovanja drugih prema nama sigurno neće biti - zaključio je Kešo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.