open-navfaktor-logo
search
Zastupnik SDA
Kešo: SDP nema pravo trgovati državnim interesima
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo rekao je da ohrabruje spoznaja da su zvaničnici SDP-a u današnjem izlaganju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na sesiji Kruga 99 kao spornu prepoznali jedino konstataciju o lokaciji održavanja sastanka delegacija SNSD-a i "Osmorke".
11.12.2022. u 21:08
get url
text

- To znači da prihvataju ocjenu o opasnosti podjela unutar probosanskog bloka i srljanja njegovog dijela u vlast sa SNSD-om i HDZ-om po svaku cijenu - kazao je Kešo.

Izostanak reakcije, kako kaže, potvrđuje da su i u SDP-u svjesni pogubnosti odbacivanja NATO integracija kao vanjskopolitičkog prioriteta BiH, zatim zanemarivanja antidejtonskih odluka Narodne skupštine RS-a i prećutnog pristajanja na sve ultimatume koje je samo dan ranije pred njih postavio predsjednik SNSD-a. S druge strane, zabrinjava prihvatanje tih ultimatuma i zanemarivanje državnih interesa samo da bi se domogli vlasti.

- S obzirom da su reagovali na izjavu Bakira Izetbegovića o lokaciji sastanka delegacija SNSD-a i "Osmorke", nema sumnje da su u SDP-u konačno iz iste izjave saznali i da ih Milorad Dodik naziva "muslimanskom strankom", dok ih predsjednik HDZ-a Dragan Čović, sa kojim dijele emocije, svrstava među "bošnjačke stranke" - dodao je Kešo.

Kaže, imaju u SDP-u pravo da pristanu na koncept prema kojem su, ako je to potrebno za učešće u vlasti, oni i "muslimanska" i "bošnjačka" stranka, a ne multietnička ili građanska kakvom su se ranije predstavljali. Ostaje žal što su samo dvije godine ranije odbili zajednički nastup probosanskih stranaka u Srebrenici jer nisu željeli, kako su tada rekli, biti dio "bošnjačke reprezentacije".

- Ukoliko ne prepoznaju motive i ne vide ništa sporno u tome što ih Dodik naziva "muslimanskom strankom", a zatim ih poziva na sastanak u svoju destileriju, problem sa kojim se SDP suočava je mnogo dublje prirode od same želje da budu vlast po svaku cijenu.

To, naravno, nije vjersko pitanje, koliko god se u SDP-u trudili da ga predstave takvim. Nije čak ni pitanje lokacije održavanja sastanka, uprkos ranijim pritužbama te stranke da se važna državna pitanja ne smiju rješavati van državnih institucija, a naročito ne u ugostiteljskim objektima. Ovo je isključivo pitanje zaštite interesa države BiH, ali i očuvanja digniteta cijelog probosanskog političkog bloka - rekao je Kešo u saopćenju.

Nada  se da će u SDP-u što prije shvatiti da ne moraju biti "muslimanska" ili "bošnjačka" stranka da bi bili vlast i dodaje da je dovoljno da budu bosanskohercegovačka stranka i da se kao takva ponašaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.