open-navfaktor-logo
search
Pripreme za zimu
Kiša smanjila prinos meda: Pčelarima podijeljene stimulativne pogačice
Zbog negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, te nepovoljnih vremenskih prilika, pčelari s područja općine Novi Grad, kao i drugih dijelova Bosne i Hercegovine suočavaju se sa brojnim problemima.
28.08.2020. u 09:15
get url
text

Duži kišni periodi i niske temperature zraka, uticali su na to da su ovogodišnji prinosi meda znatno slabiji u odnosu na prethodnu godinu. Na svakoj pčelinjoj paši bilo je svega do 10 posto uroda od normalnog i očekivanog, kazali su iz Udruženja poljoprivrednika Općine Novi Grad.

S obzirom na to da je neophodno osigurati dodatne količine hrane za pčele, kako bi ih pripremili za zimu, što pčelarima predstavlja dodatne troškove, Udruženje poljoprivrednika Novi Grad Sarajevo obratilo se Općini Novi Grad za finansijsku pomoć pčelarima koji su članovi tog udruženja.

Općina je iz budžeta izdvojila sredstva za jesenju prihranu pčela, kako bi pčelarima olakšala prevazilaženje problema i pomogla im da na vrijeme osiguraju prihranu za pčele. Oko 70 pčelara će, zavisno od broja pčelinjih društava, dobiti određeni broj stimulativnih pogačica. Ova pomoć im je, kažu, vjetar u leđa, da na vrijeme pripreme pčele za iduću godinu.

Safet Kunić, potpredsjednik Udruženja rekao je da je izuzetno sretan, jer je Općina odgovorila pozitivno na njihovu molbu za pomoć.

- Imali smo katastrofalnu godinu što se tiče prinosa u pčelarstvu, ispod svih minimuma. Imamo dosta pčelara koji nisu imali nikako prinosa, teško bi pripremili pčele za narednu godinu, a uz ovu pomoć ćemo pčele moći adekvatno zbrinuti. Zahvaljujem se općinskom načelnku i njegovim saradnicima koji su nam izašli u susret - kazao je Kunić.

Pčelari sa područja Novog Grada raspolažu sa više od 3.500 pčelinjih društava, a Općina Novi Grad kontinuirano već nekoliko godina podržava ovu granu poljoprivrede kroz redovne podsticaje, dodjelu košnica i drugog materijala, ove godine, pčelari su se našli u teškoj situaciji, te im je pružena dodatna pomoć.

Pčelar Sanel Brajanović objašnjava da je zbog niskih temperatura bilo nemoguće pčele izvući van košnice. Podsjetio je na značaj organski uzgojenog meda i apelovao da se izbjegava med koji je tretiran pesticidima i insekticidima.

- Pomoć će dobro doći da pčelinje zajednice opstanu, da se prošire. Nažalost, na našim prostorima ljudi uopšte ne znaju šta znači proizvesti organski med. To je veliki posao i za pčelu i za pčelara, moraju se organski tretirati. Pravi med podrazumijeva lijek, on je lijek ne otrov, naš domaći med je zaista najbolji - kazao je Brajanović.

Pored pomoći pčelarima, Općina Novi Grad Sarajevo, ove godine izdvojila je pola miliona maraka za direktne novčane podsticaje za animalnu, biljnu i gljivarsku proizvodnju, certificiranje proizvodnje, te investiranje u poljoprivredna gazdinstva. Javni poziv je zatvoren i zabilježen je do sada najveći broj prijava, a svi oni koji budu ispunjavali uvjete predviđene javnim pozivom ostvarit će pravo na podsticaj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.