open-navfaktor-logo
search
Cijene će rasti
Kiša uništila usjeve; Bićo: Sve što je vani zasijano truhne, nema poticaja, pozivam Vladu FBiH da izađe na teren
Stanje na zasijanom poljoprivrednom zemljištu u Federaciji Bosni i Hercegovini je katastrofalno, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, dodajući kako će se, zbog vremenskim neprilika, kiše koja ne prestaje padati i poplava, veći dio površina morati presijati.
31.05.2023. u 19:29
get url
text

- Nažalost, nemam ništa dobro reći. Veći dio površina u Unsko-sanskom kantonu (USK), područja koje je pogođeno poplavama, morat će se presijati. Što se tiče sjetve, ona ionako nije završena, ostalo je još pola da se zasije, a i ono što je zasijano mahom sve truhne zbog ogromne količine vlage u zemlji. Ne mogu izdvojiti koji su proizvodi ugroženiji, jer sve što je na otvorenom zasijano u cijeloj BiH, truhne - ističe Bićo.

Nedžad Bićo

Poseban problem je sa pšenicom koju je napala žuta hrđa. Prema riječima Biće, prinosi žitarice ove godine bit će prepolovljeni.

- Žuta hrđa je bolest koja napada pšenicu, a uzrok je prekomjerna količina vlage u zemlji. Na našim prostorima zadnji put smo je imali 2014. godine, kada su također bile poplave. Bolest praktično defektuje pšenicu, popolovi rod, a kvalitet je nikakav. Pšenica se sijala u jesen i otprilike bi se za 20-ak dana trebala da žanje. Međutim, prema prognozama ratara, gubici će otprilike iznositi oko 600 KM po hektaru. Još kad popolovi rod, vjerovatno će gubici biti uduplani - navodi Bićo.

Kompletnu situaciju poljoprivrednicima, prema riječima našeg sagovornika, dodatno otežava činjenica da im Vlada Federacije BiH još nije isplatila poticaje.

- Nisu ih dobili ni za prošlu godinu, evo već devet mjeseci se kasni sa isplatom. Ljudima kad najviše trebaju pare, kako bi koliko-toliko sami nešta sanirali, nema ih. Vlada FBiH vidi šta se sve dešava, ali ne reaguje. Pozivam ih da izađu na teren, vide o kakvim se štetama radi, i bar donekle pomognu poljoprivrednicima.

Rezultat svega bit će da ćemo, kako navode iz Udruženja poljoprivrednika FBiH, u narednim mjesecima svjedočiti još većem rastu cijena hrane te porastu uvoza.

- Ionako smo okrenuti uvozu, a ovo će ga dodatno potaknuti. Kada je riječ o cijenama, proizvođači na njih ne utječu ni sa jednim zarezom. Sve je do otkupljivača, prerađivača i uvoznika. Cijene su u otkupu ionako niske, a sad će biti još niže zbog slabe kvalitete proizvoda. To će naravno iskoristiti mešetari na tržištu. Eto prilike da se država konačno uključi i počne kontrolisati ovo divljanje cijena - kazao je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.