open-navfaktor-logo
search
Ekipe na terenu
Kiša uzrokovala poplave u nekim mjestima u Velikoj Kladuši, vodostaj Sane i Gomjenice u porastu
Prema podacima sa sajta Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS-a u protekla 24 sata na području Prijedora palo je 47,6 litara kiše po metru kvadratnom.
20.11.2022. u 17:46
get url
text

Ekipe Civilne zaštite grada Prijedora i Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor od početka obilnijih padavina na području grada na terenu su gdje prate situaciju.

Prema izvještaju Civilne zaštite, vodostaj rijeke Sane na mjernom mjestu kod mosta trenutno je 365 centimetara, a Gomjenice 389 centimetara, piše prijedordanas.

Miroslav Krneta, šef Odsjeka civilne zaštite, kazao je da rijeka Sana raste u Sanskom Mostu oko tri centimetra za sat vremena po čemu se prati i rast vode u gradu.

- Na 420 centimetara se na području grada proglašava prvi stepen odbrane od poplava, a budući da kiša prestaje da pada i prognoze su povoljnije, pogotovo u odnosu na intenzitet padavina od sinoć kada je Sana u Sanskom Mostu rasla 12 centimetra na sat vremena - potvrdio je Krneta.

Starješina Teritorijalno vatrogasno spasilačke jedinice Radovan Martić potvrdio je da su neprestano na terenu gdje prate razvoj situacije.

- Što se tiče Vrbica i Topolika stanje je redovno i mi, kao dežurne službe pratimo situaciju i za sada nema problema - rekao je Martić.

Mještanima naselja prema Rudniku i ispod Alatuše, općina Velika Kladuša, ostao je još samo alternativni put preko Trnova, jer su prilazi mostovima iz Drmaljeva već poplavljeni, piše Cazin.ba.

                                                                                                                                                                    FOTO: CAZIN.BA

Voda se primakla porodičnim kućama i ako se nastavi dizati nivo, kuće bi mogle biti poplavljene. 

Mještani su nekoliko puta upozoravali na ovaj problem, ali rekacija nadležnih je izostala, piše Dijaspora.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.