open-navfaktor-logo
search
Policija intervenisala
Klanjali na Trebeviću pa kažnjeni sa 100 KM: "Nepristojnim ponašanjem izazvali uznemirenost građana"
Bajro Čavčić i Semir Vatrić dobili su prekršajnu prijavu od policije Istočni Stari Grad, stanica Trebević, jer su sa djecom koju su odveli na izlet na Trebević obavljali namaz.
20.01.2022. u 13:38
get url
text

Ovu informaciju objavio je Čavčić na svom Facebook profilu uz dokaz o izdatom prekršajnom nalogu.

- Moj prijatelj i ja i više od 20 djece otišli smo na zajednički izlet na Trebević. U 12 sati smo obavili podne namaz na javnoj površini vodeći računa da nikome pri tome ne smetamo. Nakon namaza krenuli smo kući, a dva policijska službenika su nas presrela i počela legitimisati.

Policijski službenici su izdvojili mene i mog prijatelja Semira Vatrića, profesora teologije. Pitali smo zašto nas legitimišete, na šta smo dobili veoma iznenađujući i bezobrazan odgovor: "Nepristojno ponašanje - obavljanje namaza" kao što stoji i u prekršajnom nalogu koji ćemo prikazati. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovoj teritoriji zabranjeno – napisao je Čavčić.

Kazao je kako su policajcima kazali kako time narušavaju njihova prava.

- Nakon čega su vidno zbunjeni kontaktirali komandira i obavijestili nas da im je komandir naredio da nam napišu prekršajne naloge. Mi smo dva sata nakon toga razgovarali i ubjeđivali policajce kako njihov postupak nije u skladu sa zakonom i da mogu snositi posljedice zbog čega su u više navrata kontaktirali komandira i prenosili nam povratne informacije i naredbu od komandira koji je insistirao na pisanju prekršajnog naloga – kazao je Čavčić.

Istakao je kako su policijski službenici koji su ih legitimisali bili korektni prema njima i da se dalo zaključiti da im je neprijatno.

- Nakon što mi je napisan prekršajni nalog u iznosu 100 KM, htjeli su napisati i mom prijatelju Semiru Vatriću koji je nakon toga zahtijevao da se odmah čuje sa komandirom policije lično. Nakon što su se čuli, prilikom kontakta, Semir mu je jasno objasnio da na ovaj način uznemirava i narušava građanska, vjerska, ljudska, demokratska i moralna prava i zaprijetio je da će biti tužen, nakon čega se on vidno uznemirio i prebacio odgovornost na svoje starješine. Nakon toga je prestao razgovor i pored toga su htjeli da napišu prekršajni nalog. I kada su htjeli da ga napišu, dobijaju poziv i naredbu da to ne rade. Nakon što su se našli u neugodnoj situaciji, pokušali su se izvući na perfidan način, tražili su od mene da im vratim prekršajni nalog što sam ja odbio. Nakon 4-5 sati uznemiravanja tražili smo da nas konačno puste da idemo kući. Komandir policijske stanice Istočni Stari Grad stanično odjeljenje policije Trebević Željko Ivetić je došao lično i molio me da mu vratim nalog da ga stornira, na što ja naravno nisam pristao – napisao je Čavčić.

Kazao je da su djeca u dobi od šest godina i stariji sve vrijeme čekali vani.

- Zamislite samo kada se jedno dijete od 6 godina trese od zime i gladi. Zbog njihovog bespotrebnog zadržavanja, bili smo prisiljeni da se vratimo pješke jer je žičara bila zatvorena. Nisam htio da vratim nalog ne iz ličnih razloga, nego čisto da upozorim sve one koji budu dolazili na ovo mjesto šta ih može zadesiti i ukazati na devijacije policijske stanice Trebević. U prekršajnom nalogu stoji: " Nepristojno ponašanje (Obavljanje namaza) – naveo je Čavčić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.