open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Klanjana dženaza Hasanu Čengiću u haremu Begove džamije
U haremu Gazi Husrev-begove džamije klanjana je dženaza rahmetli Hasanu Čengiću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i jednom od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), koju je predvodio reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović.
08.11.2021. u 11:43
get url
text

- U čitavom njegovom životu nalazimo puno događaja i djela koja govore o njegovoj nepokolebljivoj predanosti i privrženosti našoj vjeri islamu. Čvrstina te njegove vjere i dosljednost u njenom prakticiranju bile su inspirativne za sve nas koji smo ga poznavali - rekao je Kavazović.

Poručio je da je Hasan Čengić bio plemenit čovjek, vrijedan i ustrajan.

- Bio je hrabar i beskompromisan pogotovo kada se vodila borba za našu domovinu BiH i za naš osiromašeni i napaćeni bošnjački narod. U tim borbama nije znao ustuknuti niti je dopuštao da se one odvijaju bez njega, a u mnogima, nama znanim i neznanim, učestvovao je i vodio ih srčano i odvažno na način koji je svojstven samo njemu - naglasio je reis Kavazović.

Istakao je da "odlaskom gazije Hasana Čengića BiH je izgubila velikog patriotu i borca za njenu postojanost i cjelovitost".

- Borio se za BiH u kojoj će svaki čovjek, na svakom njenom pedlju, biti slobodan. Sloboda je bila njegov ideal. Naš narod je izgubio čovjeka koji je pomagao svaki poduhvat koji je jačao i afirmirao nacionalne vrijednosti i bošnjački identitet - poručio je Kavazović.

Prisutnima se obratio zamjenik predsjednika turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus.

Kazao je da će Hasan Čengić svima ostati u sjećanju.

- Ostat će zauvijek i kao čovjek koji se sa svojim prijateljem rahmetli Alijom Izetbegovićem iskreno borio u oslobađanju Bosne i Hercegovine. Rahmetli Hasan Čengić bio je iskreni prijatelj Turske i turskog naroda, bio je pravi Osmanlija. Allah je htio da on samo prije nekoliko dana od svog preseljenja na Onaj svijet bude sa predsjednikom Turske Recepom Tayipom Erdoganom i vjerovatno je to Allahova sudbina i određenje da se njih dvojica tako oproste jedan od drugoga. Nažalost, ja ga tada nisam vidio, ali danas sam hvala Bogu na dženazi. Molim Allaha da mu se smiluje i da mu podari rahmet – kazao je Kurtulmus.

Kazao je da ga današnji dan dženaze rahmetli Čengiću podsjeća na dan dženaze rahmetli Alije Izetbegovića.

{$galerijaFotografija}

- Svi se sjećate da je taj dan padala možda i malo jača kiša, a i danas pada jaka kiša. Rahmetli naš brat Hasan Čengić bio je na putu Alije Izetbegovića, bio je njegov saputnik, danas ga ispraćamo na vječni svijet i da mu Allah podari džennet. Molimo Allaha da Hasanu Čengiću podari mjesto među bosanskim šehidima, da mu podari najuzvišenije mjesto koje se može podariti čovjeku koji je dao svoj život za slobodu, očuvanje i mir u BiH, da ga spoji sa njegovim drugom i saputnikom rahmetli Alijom Izetbegovićem, da mu podari džennet, najveći stepen koji se može dati iskrenom čovjeku kakav je bio Hasan Čengić – zaključio je u svom govoru Kurtulmus.

VEZANI TEKST - Izrazi saučešća povodom smrti Čengića: Svoj život posvetio je borbi za istinu, pravdu i slobodu

Dženazi je prisustvovala i brojna delegacija iz Turske koju su pored zamjenika predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numana Kurtulmusa, činili pomoćnik predsjednika stranke Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen, potpredsjednik parlamentarne grupe AK Partije u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Mahir Unal, pomoćnik ministra vanjskih poslova Turske Yavuz Selim Kiran, glavni savjetnik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Sabri Demir, te Hasan Topaloglu, predsjednik SEDEF fondacije koja je osnivač Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Nakon dženaze u Sarajevu, klanjat će se dženaza i obaviti ukop na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikoline u 14.30 sati.

254021820_1053005888799612_6969980444313854017_n.jpg
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.