open-navfaktor-logo
search
Mir u koaliciji
Klimanje glavom Dodiku ili "specifične političke okolnosti" dozvolile su spornim ruskim diplomatama dolazak u BiH
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, pravdajući se novinarima i javnosti otkud protjerane ruske diplomate kod nas, "vadio se" na "specifične političke okolnosti".
07.09.2023. u 14:49
get url
text

VEZANI TEKST - Dodiku isporučili sigurnosni sektor BiH, pa Konaković sad zaključuje da tu ima "ozbiljnih propusta"

Pitali smo državne parlamentarce da nam pojasne koje su to tačno "specifične političke okolnosti" u Bosni i Hercegovini.

- Predsjednici stranaka "Trojke", a posebno Konaković, zbog mira u koaliciji na državnom nivou sva pitanja koja bi mogla naljutiti predsjednika SNSD-a Milorada Dodika tretiraju kao specifične političke okolnosti – naveo je državni zastupnik Šerif Špago.

Kako dodaje, to se odnosi i na ruske diplomate koji su protjerani iz pojedinih evropskih država, a koji su svoje utočište našli u misiji Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, što je, ističe Špago, diplomatski skandal za koji je najodgovorniji ministar vanjskih poslova BiH, a koji to prebacuje na sigurnosni sektor.

- I za propuste sigurnosnih organa odgovorni su lideri "Trojke" jer su sigurnosni sektor na državnom nivou isporučili SNSD-u, tako da pored ruskih diplomata kojima je zabranjen ulaz u evropske države, imamo situaciju da danas u BiH slobodno ulaze i mnoge druge sigurnosno interesantne osobe, koje su u prethodnom periodu bile sigurnosna prijetnja za BiH i bio im je zabranjen ulazak u državu, a kadrovi u sigurnosnom sektoru koje je postavila nova vlast su procijenili da to više nisu – naveo je Špago te zaključio:

VEZANI TEKST - Ruske diplomate protjerane iz evropskih zemalja sada akreditovane u BiH

- To su te "specifične političke okolnosti", drugim riječima okolnosti u kojima "trojkaši" ne smiju naljutiti Dodika, radi ostanka u foteljama.

I delegat u Domu naroda PSBiH Dženan Đonlagić sličnog je mišljenja.

- To u prijevodu znači da je "Trojka" postavila Dodikovog čovjeka za operacije u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), pa su onda ruske diplomate koje su protjerane iz Makedonije i Hrvatske završile kao akreditovane u Bosni i Hercegovini – kazao je kratko Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.