open-navfaktor-logo
search
Prekršene konvencije
Klub bošnjačkog naroda pokreće zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s izmjenama Krivičnog zakonika RS-a
Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, koji je nedavno usvojila Narodna skupština RS-a.
28.07.2023. u 12:06
get url
text

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković izjavio je Feni da su održali elektronsku sjednicu Kluba, da su se svi delegati jutros do 10 sati izjasnili, te je donesena odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Prema njegovim riječima, od osam delegata u Klubu bošnjačkog naroda, pet delegata se izjasnilo da navedene izmjene Krivičnog zakonika RS-a vrijeđaju interes bošnjačkog naroda, a troje je bilo protiv. Da bi se donijela odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa potrebna je dvotrećinska većina u Klubu.

- Procedura je sljedeća, predloženi zakon ide na Vijeće naroda i ukoliko ne budu usvojeni amandmani ili se ne prihvati veto Bošnjaka, sljedeća instanca je zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne Skupštine RS-a, gdje vjerovatno opet neće biti postignuta saglasnost. Sljedeća instanca je Ustavni sud entiteta RS-a. Tako da do konačne odluke Ustavnog suda RS-a neće zakon niti stupiti na snagu, niti je to primjenjivo - pojasnio je Tabaković.

Dodao je da nakon odluke Ustavnog suda RS-a, dalja procedura je Službeni glasnik i ukaz entitetskog predsjednika.  

Tabaković je, navodeći razloge za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kazao da su samim izmjenama Krivičnog zakonika RS-a, prije svega, prekršene evropske konvencije o slobodi izražavanja.

Dodao je da se to posebno odnosi na medijske slobode, novinarska izvještavanja, ali i na svakog građanina, budući da ove izmjene tretiraju i društvene mreže gdje ljudi svakodnevno komuniciraju.

- Kada su u pitanju Bošnjaci, onda se to posebno odnosi na i onako diskriminirajuće postupke vlasti i pojedinaca u entitetu RS. Svaki građanin, posebno mi, imamo pravo da budemo zabrinuti za bošnjački narod, jer trenutna diskriminacija i u MUP-u entiteta RS, ali i u sudstvu, gdje su Bošnjaci zapostavljeni, gdje nisu ni zastupljeni, moguće je i za očekivati je da se nastavi i diskriminacija, posebno represivne mjere prema nesrpskom stanovništvu u čitavom entitetu, što je do sada i bila praksa mimo zakonske regulative. Sada kada imaju nekakvu zakonsku osnovu, onda će sigurno Bošnjaci biti posebno na udaru - kazao je Tabaković.

Istaknuo je da ovaj zakon zasigurno, ne samo da vrijeđa bošnjački narod, nego vrijeđa svakog razumnog građanina u BiH.

- Jasno je da ni građani u Federaciji BiH neće biti  izuzeti od ovog krivičnog zakona - naveo je Tabaković.  

Upitan kada se može očekivati održavanje sjednice Vijeća naroda RS-a, naveo je da su već obavljene konsultacije i da bi sjednica Vijeća naroda RS-a mogla biti 1. augusta.  

Podsjećanja radi, Narodna skupština RS-a je 20. jula usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kojim se kriminalizira kleveta.

Od 63 prisutna zastupnika, ovaj zakon podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan.      

Narodna skupština RS-a je krajem marta usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Prije početka sjednice, NSRS na kojoj je razmatran predloženi zakon, održana je i mirna protestna šetnja tokom koje su građani i predstavnici medija poručili zastupnicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon. Protestnoj šetnji pridružili su se i pojedini opozicioni zastupnici.

Od kada je Vlada RS-a utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS-u, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.