open-navfaktor-logo
search
Vijeće naroda RS-a
Klub Bošnjaka povukao veto na zakone koje je poništio visoki predstavnik
Vijeće naroda RS-a danas je razmatralo Odluku o izboru člana Komisije za žalbe,  u vezi sa Odlukom s pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.
04.07.2023. u 14:10
get url
text

Kako na sjednici Vijeća naroda nije postignuta saglasnost o toj odluci, u skladu sa postupkom zaštite vitalnog nacionalnog interesa predmet je upućen Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a za usaglašavanje.

Kako je saopćeno iz Vijeća naroda, na sjednici je razmatrana samo jedna tačka budući da je Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda donio Odluku o poništavanju svojih ranijih odluka u vezi sa Zakonom o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, ali i Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na području bh. entiteta RS, s obzirom na to da je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio te zakone.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković kazao je da je Klub donio odluku o povlačenju svih aktivnosti koje su započeli kada je u pitanju veto Bošnjaka na ta dva zakona.

Tabaković je upozorio kako bi svako provođenje daljnjih aktivnosti u vezi tih zakona bio početak ulaska u krivično djelo, s obzirom na to da je visoki predstavnik izmijenio i Krivični zakon BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.