open-navfaktor-logo
search
Izbor člana OIK-a
Klub odbornika "Moja adresa: Srebrenica" osudio odluku Skupštine: Prekršen zakon, CIK ignorira upozorenja
Klub odbornika Moja adresa: Srebrenica, općinski odbor SDA Srebrenica, općinski savjet Stranke za BiH najoštrije osuđuju odluku Skupštine općine Srebrenica o izboru člana općinske izborne komisije (OIK) Srebrenica, saopćeno je iz Kluba odbornika "Moja adresa: Srebrenica".
09.06.2022. u 18:52
get url
text
Skupština Općine Srebrenica
Skupština Općine Srebrenica

- Skupštinska većina jednonacionalno i preglasavanjem danas je donijela odluku o izboru zamjenskog člana Općinske izborne komisije, kršeći Izborni zakon BiH, posebno član 2.14 gdje je jasno navedeno da sastav općinske izborne komisije treba odražavati posljednji popis stanovništa iz 2013. godine.

Na posljednjem popisu stanovništva je 54 posto Bošnjaka, što jasno ukazuje da omjer članova općinske izborne komisije treba biti 3:2 u korist Bošnjaka. Sa ovakvom odlukom omjer je u korist srpakog naroda koji čini 46 posto stanovništa.

Ono što nas kao klub i političke partije zabrinjava jeste činjenica da Centralna izborna komisija već mjesecima ignoriše naša upozorenja i popušta pod pritiskom srpskih političkih partija i potkusuruju se na račun Srebrenice, kršeći izborni zakon i stavljajući se na stranu jednonacionalne politike.

Pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH da odbije saglasnost na jednonacionalnu odluku Skupštine općine Srebrenica i imenuje zamjenskog člana u skladu s Izbornim zakonom BiH i tako otkloni sumnje nepristranosti u svom radu. 

Pozivamo i nezavisnog odbornika Salku Tursunovića i odbornicu DF-a Dželaludinu Nukić da osude jednonacionalne odluke SO Srebrenica - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.