open-navfaktor-logo
search
Jednokratna pomoć
Klub SDA: Pozivamo Vladu USK da budžetskim korisnicima i zdravstvenim radnicima isplati po 1.080 KM
Poslodavci u Federaciji BiH imaju rok, a prema Uredbi Vlade Federacije, da do kraja godine, ukoliko su u mogućnosti, isplate po 1.080 KM pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju. Proteklih dana javnost je mogla vidjeti da ovu mogućnost koristi entitetska i sve više kantonalnih vlada u Federaciji.
12.12.2022. u 14:02
get url
text

- Iako u tehničkom mandatu, Vlada Unsko-sanskog kantona ima odgovornost i obavezu pomoći vlastite zaposlenike usljed negativnih posljedica inflacije, koja se itekako osjeti i u našem kantonu. Zaposleni u obrazovanju, organima javne uprave, pravosuđu i policijski službenici u Unsko-sanskom kantonu svoj posao rade odgovorno i savjesno i zaslužuju od strane svog poslodavca imati jednak tretman kao i njihove kolege u drugim kantonima i na federalnom nivou - saopćio je Klub zastupnika SDA u Skupštini USK.

Pored toga, očekuju da Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona osigura neophodne preduvjete domovima zdravlja, Općoj i Kantonalnoj bolnici za isplatu jednokratne pomoći radnicima u zdravstvu Unsko-sanskog kantona.

- Politička nestabilnost, nepostojanje parlamentarne većine i trenutna nemogućnost implementacije izbornih rezultata ne smiju i ne mogu biti opravdanje aktuelnom sazivu Vlade da budžetskim korisnicima Unsko-sanskog kantona ne omoguće korištenje njihovih prava. Dodatni razlog zbog kojeg građani očekuju pomoć su brojni istupi kantonalnih zvaničnika u proteklom periodu, u okviru kojih se naglašavala stabilnost budžeta Unsko-sanskog kantona - saopćili su i dodali:

- Ukoliko su, u pravcu realizacije navedenih prijedloga neophodna izjašnjavanja u Skupštini Unsko-sanskog kantona, Klub SDA u tom smislu Vladi USK u potpunosti stoji na raspolaganju. Ako se ukaže potreba, spremni smo podržati rebalans budžeta USK-a i rebalans Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu, kako bi budžetski korisnici i zdravstveni radnici dobili potrebnu pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.