open-navfaktor-logo
search
Ustaljena praksa
Klub SDA predlagao izgradnju fabrike peleta, Vlada KS odbila, pa ipak krenula u realizaciju
Vlada Kantona Sarajevo nije podržala amandman Kluba SDA u Skupštini KS kojim se predlagala izgradnja fabrike za proizvodnju peleta u Kantonu Sarajevo, a samo nekoliko dana kasnije Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Adnanom Delićem najavljuje da će se do kraja godine graditi postrojenje za fabriku peleta.
09.02.2022. u 13:13
get url
text

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević kaže da su amandmanom tražili da se u okviru javnog kantonalnog preduzeća Sarajevo-šume izgradi fabrika za proizvodnju peleta jer je, prema njegovim riječima, u 2018. godini ta fabrika bila u planu, planirana budžetom i u planu javnih investicija.

- Iz nekih proceduralnih razloga nije se uspio realizirati taj projekat. Ideja je bila da Sarajevo-šume kao preduzeće koje gazduje šumama proizvede jednu takvu fabriku ili više fabrika i da se počne baviti proizvodnjom peleta jer oni imaju masu, drvo, posebno u kategorijama, drvo druge, treće kategorije i od toga bi mogao da se proizvodi pelet i na taj način bi mogla da se podstiče regulacija peleta na tržištu. Imamo sada tonu peleta koja ide i do 500 KM i onda ljudi odustaju. Naravno, nije pelet najsretnije rješenje u borbi protiv zagađenja zraka jer nije ekološki najprihvatljivije, ali je dobro prijelazno rješenje u odnosu na ćumur ili neke druge energente koji se lože prije svega u individualnim ložištima – kaže Dević.

Ističe da je amandman odbijen, ali da su vidjeli da Vlada KS ide sa tim projektom.

- Vidjet ćemo šta će ispasti od te ideje. Mi smo taj amandman predložili u kombinaciji sa subvencioniranjem nabavke peći na pelet, kao projekat koji se na neki način pokazao kao dobar. Ovom dinamikom ako nastave ovako raditi i prebacivati sistem grijanja na peći na pelet, bavio sam se nekom računicom, trebat će im oko 480 godina da riješe tih oko 70 hiljada individualnih kućnih ložišta u KS – navodi zastupnik Dević.

Ističe da ih ne čudi činjenica da je amandman odbijen.

- Znate da su odbili sve naše zaključke iz oblasti zdravstva kada smo ih predložili u koroni i onda su realizirali 70 ili 80 posto od tih zaključaka. Tako da ja očekujem da od ovog 21 amandmana koje smo uputili i koji su odbijeni, najveći dio oni implementiraju, zbog nedostatka vizije i kreativnosti da oni identifikuju probleme individualno. Oni ne žele da prihvate naše amandmane, a poslije ih prihvate i realiziraju i pokušaju prisvojiti. Nemamo ništa protiv da oni i to urade samo da realiziraju ideje koje su dobre – zaključuje Dević.

- Naš plan je da otvorimo najsavremeniju, potpuno automatizovanu fabriku za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva, kako bismo zaokružili kompletan proces korištenja i proizvodnje ove vrste ogrjeva od drveta koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u našem Kantonu, te snabdijevanja stanovnika Kantona prihvatljivijim izvorima energije – kazao je Delić u jučerašnjem saopćenju za javnost. 

Naveo je da će se na dnevnom redu naredne sjednice Vlade KS naći Prijedlog odluke o provođenju studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta u KS, te da će nakon donošenja Zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i preduzeće Sarajevo-šume krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti, kako bi se već početkom proljeća uradili temelji prve fabrike peleta u vlasništvu Kantona.

Delić je također naveo i da je osnivanje fabrike peleta jedan od projekata koji dugoročno znače unapređenje kvaliteta životne sredine i iskorištavanje drvnih sortimenata, te da je krajnje vrijeme da Kanton Sarajevo ima vlastitu fabriku peleta kako bi građanima ponudili najkvalitetniji pelet po povoljnijim cijenama.

Komentirajući na društvenim mrežama Delić je napisao kako su u pripreme za realizaciju ovog projekta krenuli prije amandmana i inicijativa kao i to da je projekat star nekoliko godina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.