open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom PSBiH
Klub SDA Radmanoviću dostavio Prijedlog dopuna Izbornog zakona, traže razmatranje po hitnom postupku
Autor: Faktor
02.04.2024. u 21:54
get url
text
Klub zastupnika SDA u zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine dostavio je predsjedavajućem ovog doma Nebojši Radmanoviću Prijedlog dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje za narednu sjednicu.
Predložili su da se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku jer je, kako je obrazloženo, "formulisan na jednostavan način i postoji potreba za hitnost u usvajanju, te se može razmatrati i usvojiti u jednom čitanju, odnosno ispunjava uvjete iz člana 133. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine".
Predložen hitni postupak
FOTO: Edin Ramić/FB
- Klub SDA će u predstojećim izmjenama Izbornog zakona insistirati na pravu glasa u sredinama iz '91. godine. To pravo je garantirano Dejtonskim sporazumom, a onemogućeno postojećim zakonom - naveo je zastupnik Edin Ramić, koji je na društvenim mrežama podijelio Prijedlog zakona.
U prilogu je dostavljen tekst Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na bosanskom jeziku, s obrazloženjem, pregledom odredaba koje se dopunjavaju te verziju prečišćenog teksta.
U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine u članu 20.8. iza stava (7) dodaju se novi stavovi (8), (9) i (10) koji glase:
"(8) Izuzetno, do donošenja odluke iz stava (7) ovog člana, sva lica koja imaju biračko pravo, a koja su imala mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih dejstava promijenila su svoje prebivalište u Bosni i Hercegovini, imaju pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta".
"(9) Lica iz stava (7) ovog člana imaju pravo odlučiti da glasaju za općinu trenutnog prebivališta ili za općinu prebivališta iz 1991. godine i dužna su prilikom prijave za upis u birački spisak dostaviti dokaz o prebivalištu iz 1991. godine".
"(10) Centralna izborna komisija BiH će donošenjem posebnog propisa urediti proceduru ostvarivanja prava i upisivanja lica iz stava (7) ovog člana".
Dosadašnji stav (8) postaje stav (11).
Član 2.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".
Prijedlog dopune zakona
FOTO: Edin Ramić/FB
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.