open-navfaktor-logo
search
Nestabilna većina
Klub SDA u Skupštini USK: Podrška vladajućim se osigurava od sjednice do sjednice, cijenu plaćaju građani
Na posljednjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona ponovo se potvrdilo da parlamentarna većina koju predvode ASDA i SDP nije stabilna i funkcionalna, navodi u saopćenju Klub SDA u Skupštini USK.
21.12.2020. u 10:43
get url
text

- Većina u Skupštini i podrška vladajućim strankama se osigurava od sjednice do sjednice, od tačke do tačke, od aranžmana do aranžmana. Cijenu te podrške najskuplje plaćaju građani našeg kantona, kako budžetski korisnici, tako i privrednici, poljoprivrednici i zaposlenici u zdravstvu koji uprkos teškim uvjetima u kojim rade proteklih osam mjeseci nisu dobili ni minimalnu stimulaciju - navode u saopćenju.

Zastupnici SDA su, kako dodaju, u više navrata na sjednici upozorili da vlast ne treba skrivati probleme koje ima i da s ciljem stabiliziranja političke situacije na Unsko-sanskom kantonu treba poduzeti korake koji će dovesti do stabilne vlasti koja će imati kontinuitet u radu i odgovoriti na teške izazove pred kojima se nalazimo.

- Pored toga, upozorili smo na sporost u obradi zahtjeva za novčane podrške u poljoprivredi, po budžet štetno zakupljivanje privatnih objekata za smještaj ministarstava, agencija i ureda, potpisane kolektivne ugovore za koje je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje, tražili informaciju o utrošku 24 miliona KM uplaćena od Vlade FBiH, problematizirali dozvole za transport migranata i poseban naglasak stavili na nerad Skupštine u 2020. godini - saopćili su.

Klub SDA se uprkos svemu navedenom, ističu, ponaša konstruktivno i odgovorno, podržava sve što je u interesu građana Kantona, ali uskraćuje podršku kadrovskim rješenjima kod kojih je jasno da ne postoji parlamentarna većina.

- Činjenica da je Skupština Unsko-sanskog kantona ušla u drugu godinu bez predsjedavajućeg to najbolje potvrđuje. Na posljednjoj sjednici vladajuće stranke nisu imale ni dovoljno ruku da imenuju Upravni odbor Univerziteta u Bihaću, za što su odgovornost bezuspješno pokušali prebaciti na SDA - dodaju.

SDA će, poručuju, nastaviti koristiti svoje kapacitete da ukazuje na brojne greške nepotpune, neozbiljne i netransparentne krajiške vlasti, podržat će ono što će doprinijeti funkcionalnosti institucija, ali neće biti pokriće za neuspjehe kojih je svakim danom sve više.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.