open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Klub Srba predložio da Dom naroda kaže da visoki predstavnik ne postoji, spomenut građanski rat u BiH
Sredoje Nović (SNSD), degelat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u ime Kluba delegata iz reda srpskog naroda predložio je zaključke o kojima se treba izjasniti Dom naroda nakon rasprave o krizi u Bosni i Hercegovini.
29.11.2021. u 16:10
get url
text

Sjednica je sazvana na zahtjev pet delegata koji su zatražili informaciju Kolegija Doma naroda o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti. 

- Razlog za nefunkcioniranje Doma naroda je bespravna odluka visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je nametnuo dopunu Krivičnog zakona, što nije imao pravo - jedan je od predloženih zaključaka Kluba delegata iz reda srpskog naroda.

Nadalje je predloženo da oni koji su kreirali odluku bivšeg visokog predstavnika Inzka tu odluku i ponište. Riječ je o nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH kojm se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina.

Klub Srba predložio je zaključak da Vijeće ministara BiH predloži način određivanja i iskazivanja odnosa prema počinjenim ratnim zločinima "imajući u vidu da se u BiH vodio građanski rat ili tragičan sukob, kako to definiše Dejton".

Nović je predložio i da Dom naroda kaže da ne postoji visoki predstavnik jer Christiana Schmidta nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, kao i da Dom naroda konstatira da Ustavom BiH našoj državi nije dato pravo na imovinu pa je neophodno da se to riješi sporazumom entiteta, kantona i Brčko distrikta.

- Dom naroda podržava inicijativu NSRS-a za razgovor i dijalog RS-a i FBiH i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH te poziva na sveobuhvatan dijalog - predložio je Nović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.