open-navfaktor-logo
search
Donijeli nekoliko zaključaka
Klub vijećnika Bošnjaka: Osuđujemo pokušaje omalovažavanja ideje gradnje centra Mevlana, tražimo...
Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara snažno podržava legitimne zahtjeve Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i Muftijstva mostarskog za izgradnjom Interkulturnog centra Mevlana u Mostaru u Centralnoj zoni Grada Mostara, saopćeno je.
Faktor
12.03.2024. u 18:42
get url
text
- Smatramo da bi na taj način Grad Mostar samo potvrdio svoj status multietičnosti i interkulturalnosti, te bio primjerom i za ostale lokalne sredine u Bosni i Hercegovini - istaknuto je u saopćenju.
Osudili su sve pokušaje omalovažavanja ili delegitimizacije ideje izgradnje Interkulturnog centra Mevlana jer, ističu, u Mostaru može i mora biti mjesta za sve bez obzira na njihovu etničku, religijsku ili bilo kakvu drugu pripadnost.
- Interkulturni centar Mevlana je legitimna ideja prema kojoj se gradska administracija mora odnositi sa jednakim nivoom pažnje i dobronamjernosti, kao i prema svim ostalim. Ono što važi za ostale mora važiti i za ideju izgradnje Interkulturnog centra Mevlana - naglašeno je iz Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara.
Na današnjoj sjednici su donijeli nekoliko zaključaka.
- Daje se podrška Mostarskom Muftiji Salemu ef. Dedoviću i Islamskoj zajednici Grada Mostara, za izgradnju Interkulturnog centra Mevlana.
Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara traži od gradske administracije da sa dužnom pažnjom razmotri sve zahtjeve Islamske Zajednice BiH i Mostarskog muftijstva i da na iste odgovori.
Da se angažuju sve nadležne službe i odjeli kako bi se zahtjev za izgradnju Interkulturnog centra Mevlanapo hitnoj proceduri uputio na razmatranje prema predviđenim procedurama.
Pozivamo međunarodne zvaničnike i organizacije (OHR, OSCE) da se u skladu sa svojim mandatom, ali i jasno preuzetim obavezama, uključe u rješavanje ovog pitanja, koje je od vitalnog značaja za muslimane, Bošnjake, ali i sve one koji žele istinski inerkulturni dijalog u Mostaru. Tražimo da OHR angažuje nezavisni tim, koji bi ispitao izdavanje svih građevinskih dozvola za gradnju objekata u Centralnoj zoni Grada Mostara.
Da se što prije raspiše međunarodni javni poziv za izradu Regulacionog plana Centralna zona Grada Mostara, sa zadatkom da u Centralnoj zoni bude rezervisano mjesto za kulturne institucije svih građana Grada Mostara.
Klub vijećnika Bošnjaka, poziva sve javne gradske zvaničnike, kao i građane da se jedni prema drugima odnose sa dužnim poštovanjem i dobrim običajima - zaključci su koji su usvojeni.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.