open-navfaktor-logo
search
Oglasili se saopćenjem
Klub vijećnika HRS-a o današnjoj sjednici GV Mostar: Nećemo dozvoliti ničiju samovolju
Klub vijećnika HRS-a oglasio se nakon što je današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara prekinuta zbog neusvajanje dnevnog reda. 
24.10.2023. u 14:22
get url
text

- Klub vijećnika HRS-a glasao je danas protiv dnevnog reda 37. sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara, nezadovoljni načinom kako je određen današnji dnevni red te pripremom materijala za navedenu sjednicu. Tražili smo da se Statut Grada Mostara, kao najvažniji pravno-politički akt, bude na početku dnevnog reda, onako kako po važnosti istog i doliči.

Kao Klub već dosta dugo vremena upozoravamo na loše pripremljene materijale za sjednice Gradskog vijeća kao i zanemarivanja Poslovnikom predviđenom rokom za dostavljanje materijala. Smatramo da se time srozava kvaliteta rasprave i pruža mogućnost za manipulacije i donošenja štetnih odluka.

VEZANI TEKST - Burno u gradu na Neretvi: Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostara, Marić: Ja predlažem dnevni red...

Danas smo upozorili da Statut Grada Mostara ne može biti tek 9. tačka dnevnog reda, jer po važnosti on mora ići na sami početak sjednice. Međutim, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić nije imao sluha za to, te je ostavio Statut na 9. tačku dnevnog reda, stavljajući Regulacijske planove u prvi plan.

Osim toga na samoj sjednici saznali smo da predsjednik Gradskog vijeća već mjesecima sabotira određene tačke dnevnog reda i to one koje se dominantno tiču Hrvata u Gradu Mostaru, te iste ne želi uvrstiti na dnevni red vijeća.

Gradonačelnik Mario Kordić je dnevni red dopunio s četiri tačke za koje mi vijećnici nismo dobili materijale ni u pisanom ni u elektronskom obliku. Zašto je to uradio na taj način, to je pitanje za njega, njegov ured i predsjednika Gradskog vijeća.

Nepodržavanjem današnjeg dnevnog reda primarno smo željeli poslati poruku da Gradsko vijeće i Grad Mostar ne smije i neće biti ničije privatno vlasništvo i da neko samovoljno određuje šta će doći na dnevni red, a šta neće. Posebice to nećemo dozvoliti onima koji su Poslovnikom zaduženi da osiguravaju kvalitetan rad i protočnost Gradskog vijeća - navodi se u saopćenju. 

Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara nije održana jer se vijećnici nisu mogli dogovoriti o tačkama dnevnog reda o kojima bi raspravljali. Na dnevnom redu pod brojem 9 trebao se naći Statut Grada Mostara, za koju je HRS-ov vijećnik Slaven Bevanda zatražio da se nađe pod rednim brojem 1. Njegov prijedlog je odbijen odlukom predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića koji je rekao da "on predlaže dnevni red".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.