open-navfaktor-logo
search
Reagirali i bivši logoraši
Klub vijećnika Koalicije za Mostar uputio apel da se otkaže večerašnja promocija knjige zločinca Ćorića
Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 poziva gradonačelnika Mostara Maria Kordića, direktora kulturne ustanove Dom Herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Ambasadu SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne  faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige presuđenog ratnog zločinca, Valentina Ćorića, u Mostaru.
16.02.2024. u 13:54
get url
text

- Nepojmljivo je za bilo koju zemlju i društvo u svijetu da presuđeni ratni zločinac, nosioc najzloglasnijih nedjela prema ljudima, odgovoran za sistemsku organizaciju ubijanja, mučenja i protjerivanja Bošnjaka u južnim dijelovima naše države, može uopće javno govoriti, a ne kao u Mostaru promovisati knjigu.

Krvnik, Valentin Ćorić, presuđen je za najteža djela protiv čovječnosti, kao dio zloglasne Haške šestorke i jedan je od šest najgorih ratnih zločinaca koje je Evropa vidjela od nacista i Hitlera. Zbog toga pozivamo sve relevantne faktore da se spriječi i odustane od  promocije i time pošalje poruka da smo istinski opredjeljeni za društvo evropskih i ljudskih vrijednosti u kojima nije moguće da ratni zločinci imaju prostora za javno djelovanje. Da nije moguća njihova glorifikacija i rehabilitacija. Oni su nanjeli suviše ljudskog zla i ostali zapisani u historiji čovječanstva kao opomena na prijetnju da ljudski um može osmisliti i činiti zlo - naveli su iz Koalicije i dodali:

VEZANI TEKST - Ratni zločinac Valentin Ćorić na prijevremenoj slobodi odslužio zatvorsku kaznu

- Ustanimo svi u zaštitu ljudskih vrijednosti, onih koji su prošli patnje zlikovaca i  našu djecu zaštitimo od plasiranja ovakvih oblika opasnog nehumanog ponašanja i djelovanja. Očekujemo to od svih pozvanih, u suprotnom nismo sigurni da svi pobrojani faktori štite vrijednosti evropskog i humanističkog naslijeđa, te upozoravamo da je to direktni udarac na i protiv postignutih koraka na izgradnji zajedničkog života i budućnosti u Mostaru. Jasno i javno upozoravamo da ovakvi postupci služe za povratak u proces dezintegracije mostarskog društva i razdvajanja ljudi.

Ovim povodom oglasilo se i Udruženje logoraša grada Mostara.

- "Dobro došli u konačište", to bi mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO zvaničnika  tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne za UZP. Tako su popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijale logoraše zbog dvije stvari i to: zato što su druge vjeroispovjesti, većinom muslimani ili zato što vole Bosnu i Hercegovinu, zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani - saopćili su iz Udruženja.

Ističu da je kroz kazamate u kojima je bio gospodar života i smrti ljudski odron Valentin Ćorić prošlo više od 20.000 logoraša na čije živote su ta Valentinova konačišta ostavila trajne posljediice i u smrt otjerala veliki broj njih pa čak i cijele porodice.

VEZANI TEKST - Ratni zločinac Ćorić u Zagrebu promovirao knjigu: Došli mu brat po zločinu Dario Kordić i Goran Milić

- Koliko je zlo u ovom "pokajniku" pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunala, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu. Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Hagu i za koju ni šest godina nakon izricanja presude ne prestaje njeno negiranje od političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića - saopćili su.

Dodaju da zatvaranje očiju od pravosudnih organa i Tužilaštva u Bosni i Hercegovini i danas hrani to sjeme zla i samo je pitanje kada će ono proklijati i nastaviti utrtim stopama Franje Tuđmana, Mate Bobana, Gojka Šuška i presuđene šestorke.

- Svakodnevno ponavljanje laži i negiranje zločina počinjenog od HVO-a povećava opanost od ponovnog oživljavanja presuđene ideje, a o tome bi trebali da vode računa svi oni probosanski "moćnici" koji se danas ogrću zastavom i zaklinju u vjernost ovoj našoj prelijepoj domovini.

VEZANI TEKST - Udruženje žrtava i svjedoka genocida razočarano: U Zagrebu promovisana knjiga ratnog zločinca Ćorića

Današnja promocija nije pokajanje nad učinjenim nego žal za onim što nisu uspjeli dovršiti tj. etnički očistiti prostor, protjerati, ubiti opljačkati, raseliti i kako njihov tvorac moderne Hrvatske kaže "humano preseliti". Ono što im hoćemo poručiti je, da što su jednom propustili nikad više im se neće vratiti i nikad više neće imati priliku da ponove ono što su radili devedesetih godina prošlog vijeka - zaključili  su u saopćenju.

Kako je ranije najavljeno, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u organizaciji Naklade Pavičić, večeras u 18 sati bit će predstavljanje knjige "Valentin Ćorić: In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.