open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Klub vijećnika SDA: Udruženi par u Općinskom vijeću Velika Kladuša pravi dar-mar
Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Velika Kladuša oglasio se saopćenjem za javnost te iznio brojne kritike i zamjerke koje su upućene novoformiranom rukovodstvu Općinskog vijeća.
30.01.2021. u 10:05
get url
text

Saopćenje u vezi konstituisanja Općinskog vijeća prenosimo u cijelosti.

- Želimo izraziti svoje razočarenje činjenicom da je već na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Velika Kladuša iskazan neviđen prikaz kršenja Statuta i Poslovnika Općine Velika Kladuša, što predstavlja ružan primjer nedemokratskog ponašanja.

Ako je po onoj narodnoj: "po zori se dan poznaje", teško li se nama Kladušanima!

Većini u Općinskom vijeću koji čine LS, DNZ i Amir Ćufurović bivši vijećnik NIP-a izgleda da, kada su u pitanju njihovi sebični interesi, zakoni i propisi države BiH i dalje su nebitni, a pritom se ko biva pozivaju na rad u interesu svih građana.

Demokratsko pravo propisano Poslovnikom, Statutom jeste da svaki vijećnik i Klub vijećnika ima pravo predlagati a da je na Općinskom vijeću da se odrediti o tim prijedlozima.

Koliko je nepoštivanje predstavnika građana i njihove volje bilo, očigledno govori činjenica da u Komisiji za izbor i imenovanje, kao ni u Komisiji za tajno glasanje nema niti jednog član iz opozicije.

Apsurd je također da, Komisija za izbor i imenovanje (Elvira Abdić Jelenović, Admil Mulalić i Amir Ćufurović), bez ikakve zadrške krše Poslovnik i Statut i onemogućuju da se provedu propisima predviđene procedure i mjere. Ovdje se očigledno radi se o nepovjerenju koje vlada u redovima većine (LS i DNZ), koje se vidi na primjeru namjere, da riskirajući kršenje propisa, što za njih dvoje dokazano je nije strano, onemogućili su legitimno kandidiranje novih prijedloga i tajno glasanje za predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg OV-a.

Pozivamo Elviru Abdić, da umjesto da se bavi prozivanjem, kako ona kaže "političkog Sarajeva" ismijavajući i stavljajući u posprdan kontekst "probosansko jedinstvo", i time oponašajući Dodika i druge koji žele razgradnju BiH, neka se malo bolje posvete katastrofalnim stanjem realizacije projekata na području naše općine.

Neka se uhvate u koštac i po primjeru drugih općina ostvare suradnju sa nadležnim državnim tijelima na kantonu i Federacije BiH, i na taj način sagledaju koji su to projekti i investicije koje kao lokalna zajednica moramo i trebamo kandidirati i raditi. Nažalost, općinska vlast se, kako vidimo, opredjelila na put uskraćivanja osnovnih prava drugih. Umjesto da razvijaju saradnju i otvaraju se prema nadležnim institucijama na višim nivoima vlasti u BiH oni su se opredijelili u sasvim suprotnom pravcu. Pri tom neće propustiti da za stanje u Velikoj Kladuši okrive sve sem njih, koji dokazano nesavjesno i nezakonito troše i bacaju budžetske pare u ništa, u vjetar!

Klub vijećnika SDA Velika Kladuša u svom radu nastavlja kontinuitet djelovanja, ukazivati ćemo na negativnosti, predlagati pozitivna konstruktivna rješenja, jer građani naše općine nemaju snage niti su zaslužili još četiri godine loše općinske vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.