open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Klub zastupnika DF-a u proceduru uputio amandman na Ustav BiH u cilju zaštite državne imovine
Klub zastupnika Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog amandmana na Ustav BiH koji predviđa institucionalnu i ustavnu zaštitu državne imovine.
12.04.2022. u 13:26
get url
text

Predloženim amandmanom se u Ustavu BiH, u članu III koji govori o nadležnostima i odnosima između institucija BiH i entiteta dodaje nova tačka u kojoj se kaže da je država Bosna i Hercegovina titular i vlasnik svih dobara od općeg interesa - zemljište, šume, vode, vodoci, jezera, more, morsko dno i morska obala, rudna blaga i druga prirodna bogatstva.

Također, amandmanom se precizira da je država BiH titular i vlasnik dobara u općoj upotrebi (putevi, željeznice, nacionalni parkovi i druga dobra u općoj upotrebi), kulturno-historijskih dobara na državnom nivou (muzeji, galerije, nacionalne biblioteke, kulturno-historijski spomenici i druga kulturno-historijska dobra) te cjelokupne imovine na osnovu državno-pravnog kontinuiteta BiH kao i one iz sukcesije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u zemlji i inostranstvu.

Njime je precizirano i da je država BiH titular i vlasnik imovine u vezi s Aneksom 9 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, uključujući i nepokretnu i pokretnu imovinu, novčana sredstva i potraživanja novčanih sredstava, te drugu imovinu u bilo kojem obliku koja po svojoj prirodi spada u državnu imovinu BiH.

- Upravljanje, korištenje i raspolaganje državnom imovinom BiH regulira Bosna i Hercegovina svojim zakonima u cijelosti - navedeno je u predloženom amandmanu.

Kako su naveli predlagači u obrazloženju, ovim amandmanom izvršava se obaveza ustavno-pravne naravi, koja se sastoji u preciznom ustavnom normiranju vlasničkog statusa i prava države BiH u pogledu njene državne imovine.

Predlagači ustavnog amandmana su napomenuli da bi se njegovim usvajanjem pospješio princip pravne sigurnosti te se uredio čitav ustavni sistem i podigao na viši nivo, a njime se osigurava provođenje Odluke Ustavnog suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.