open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Klub zastupnika SDA: Vlada USK poništila javni poziv i prevarila privrednike
Danas je na zvaničnoj web stranici Vlade Unsko-sanskog kantona objavljena Odluka o poništenju javnog poziva za podršku subjektima male privrede i obrtima za 2020. godinu. Kako se u obrazloženju Odluke ne navodi ništa osim da je poništenje predložila Komisija, privrednici, obrtnici, ali i svi građani Kantona zaslužuju odgovore na nekoliko pitanja, poručuju iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK. 
22.12.2020. u 18:30
get url
text

- Da li je razlog poništenja to što se na navedeni poziv nisu javile ili nisu ispunjavale uslove firme bliske vladajućim strankama? Da li su svjesni značaja navedenih sredstava prema firmama u USK, a koje od Vlade Kantona nisu dobile ništa? Da li su svjesni da su firme koje su aplicirale već izložili trošku prijave i ovjere mnogobrojne dokumentacije, a samim tim ih sada doveli u težu situaciju gdje mogu biti blokirani od banaka jer su računali na navedena sredstva, što će rezultirati i novim valom otpuštanja radnika?

Da li je javni poziv objavljen samo u svrhu prikupljanja političkih poena na samom početku predizborne kampanje za protekle lokalne izbore i da li ste tad bili svjesni da ćete ga nakon izbora poništiti?- pitanja su navedena u saopćenju zastupničkog kluba SDA. 

Podsjećaju da je Vlada Federacije BiH podržala privrednike na različite način, od oslobađanja plaćanja doprinosa do uplate finansijskih sredstava hotelijerima i poljoprivrednicima, direktne finansijske podrške svim gradovima i općinama.

- Ali je i Vladi Unsko-sanskog kantona uplatila 24 miliona KM da privredu i zdravstvo pomogne u skladu sa svojim prioritetima. Nažalost, netransparentnoj Vladi USK prioritet je plaćanje skupštinske većine i obnova voznog parka, a ne naši ugroženi privrednici, koji su ovom Odlukom izloženi neviđenoj prevari i poniženju - zaključuju na kraju saopćenja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.