open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Knjiga generala Brankovića je ponovno granatiranje Tuzle
Ta granata koju zločinac Đukić ovog puta uz pomoć generala vojske Srbije ispaljuje, ima puno veću razornu moć od one koja nam je ubila djecu i omladinu 25. maja 1995. godine - naveli su dobitnici najvećih ratnih priznanja
07.11.2019. u 12:58
get url
text

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine (SDNRPFBiH) osudio je predstavljanje knjige "Tuzlanska kapija" autora general-potpukovnika Ilije Brankovića.

- Ovo je ponovno 'granatiranje' Tuzle. Ta granata koju zločinac Đukić ovog puta uz pomoć generala vojske Srbije ispaljuje, ima puno veću razornu moć od one koja nam je ubila djecu i omladinu 25. maja 1995. godine - naveli su u saopćenju.

Predstavljanjem knjige, dodali su, autor ima za cilj da sakrije istinu, a da ponovo rani sve preživjele sa Tuzlanske kapije, a naročito rodbinu poginule djece i omladine.

- Nije nam jasno zašto to radite. Vaš metod da laž izgovorena više puta postaje istina, čvrsto vjerujemo, ni kod normalnih ljudi u Srbiji, neće proći - istakli su iz SDNRPFBiH.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović najoštrije je osudila postupke Ministarstva odbrane Srbije i Vojske Srbije koji su u svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu organizirali promociju knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" autora Ilije Brankovića.

Riječ je o djelu koje negira istinu o jednom od najstrašnijih zločina počinjenih tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, kada je 25. maja 1995. godine na Kapiji ubijena tuzlanska mladost. Tom prilikom, podsjetimo, ubijena je 71 osoba, dok je više od 200 osoba ranjeno. Među ubijenima je bio i Sandro Kalesić, koji je u trenutku smrti imao tek dvije i po godine.

-Država koja može da negira zločine poput ubistva malog Sandra Kalesića, mora preispitati svoje vrijednosti i stavove! Tim prije jer država Srbija, počevši od negiranja genocida u Srebrenici, do masovnih zločina poput onog u Tuzli, krajnje sistemski, kroz institucije i medije, primjenjuje negiranje zločina kao čin posljednjeg stadija agresije prema državi Bosni i Hercegovini. Ne samo da negira zločine, država Srbija na svojoj teritoriji pruža utočište onim ratnim zločincima koji su osuđeni pred Sudom Bosne i Hercegovine, kao što je slučaj sa generalom Novakom Đukićem, koji je proglašen krivim i osuđen za užasni zločin na Kapiji - navela je Mahmutbegović.

Na ovaj način se, kako ističe, šalje poruka državi BiH, te se kao lažna do kraja demaskira javno ispoljena retorika zvaničnika Srbije koji deklarativno izražavaju spremnost za saradnju sa državom Bosnom i Hercegovinom.

-Štaviše, na ovaj način se dodatno iskazuje krajnje agresivan stav institucija države Srbije prema Bosni i Hercegovini i njezinim narodima i građanima, što je potvrđeno u mnogo navrata do sada. Zemlje bivše Jugoslavije ne mogu doći do mira i prosperiteta bez suočavanja s prošlošću! Zato pozivamo institucije države Srbije da dođu do svojih demokratskih tradicija i vrijednosti, a međunarodnu zajednicu da insisitra na ovim civilizacijskim vrijednostima na putu države Srbije ka Evropskoj uniji - zaključila je Mahmutbegović.

Predsjednik Fondacije "Istina pravda pomirenje“ iz Tuzle Sinan Alić izjavio je, komentirajući objavljivanje knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", da je "nacionalistička matrica koja determiniše svako razmišljanje u Srbiji i dalje aktuelna".

-Relativizirati, lagati, obmanjivati o ratnim zločinima i to financirati iz Ministarstva odbrane Republike Srbije, a istovremeno Zapadu 'prosipati' priču o tome kako je Srbija stabilizator regiona, je nerealno. Jednostavno jedno s drugim ne ide - stav je Alića.

On smatra da ova knjiga predstavlja nastavak prakse izvrtanja činjenica i negiranja zločina.

-Svaki zločin koji je počinjen u ime velikosrpskog režima relativiziraju. Njihovi predstavnici sjede i danas u predsjedništvu države. Dakle, oni iz matrice nacionalizma nisu izašli – smatra Alić.

Reagirao je i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, navodeći da je objava knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ čisto licemjerstvo i gnusno podmetanje, a sve sa ciljem relativizacije sudskih presuda i namjernog vrijeđanja porodica ubijenih djevojaka i mladića.

-Uz činjenicu da već godinama pružaju podršku i utočište brojnim ratnim zločincima, među kojima i osuđeniku za zločin na 'Kapiji' generalu Novaku Đukiću, organizacija i podrška objavi ove gnusne laži samo je posljednji u nizu sistemskih pokušaja negiranja ovog, ali i drugih zločina, što sigurno neće pomoći izgradnji bolje budućnosti za nove generacije s obje strane rijeke Drine - poručuje premijer Tulumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.