open-navfaktor-logo
search
Komemoracija
Književni svijet Jasmine Musabegović jedinstvena pohvala ljubavi i životu, slobodi i dostojanstvu
Komemoracija u povodu smrti književnice Jasmine Musabegović održana je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gdje su mnoge njene kolege i prijatelji podvukli prazninu koja ostaje u oblasti književnosti nakon odlaska te spisateljice čije je pero pisalo o ljubavi, životu i tradiciji.
10.05.2023. u 14:46
get url
text

Na komemoraciji  su govorili predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević, književnica Ferida Duraković, Marina Katnić -  Bakaršić, Dijana Hadžizukić i sin Jasmine Musabegović Senadin Musabegović.

Hajdarević je ovom prilikom naglasio da iza književnice Jasmine Musabegović ostaje praznina, podsjetivši na njeno stvaralaštvo, ulogu koju je imala u profilisanju bh. književne scene.

Marina Katnić-Bakaršić podsjetila je na rad te istaknute književnice, ne samo književni i prevodilački, već i urednički.

Kako je istakla, upravo je urednički rad Jasmine Musabegović, njen izbor djela, autora i prevodilaca u biblioteci "Fenix" Izdavačke kuće "Svjetlost" bio zaslužan da je Sarajevo stavljeno u centar književnih zbivanja, ne na periferiju.

- Teško je i danas nabrojati sve što je Jasmina Musabegović kao urednica objavila u sarajevskoj biblioteci "Fenix" i pojmiti koliki značaj je ova biblioteka imala u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji - ocijenila je Katnić-Bakaršić.

Ona smatra da književno djelo Jasmine Musabegović zaslužuje još proučavanja, čitanja.

Ferida Duraković ovom prilikom je istakla da bogat život Jasmine Musabegović traži da ga slavimo i da ne tugujemo što je otišla.

Ona je mišljenja da je život Jasmine Musabegović bio ispunjen ljubavlju njenog životnog partnera Sadudina Muasabegovića, dugogodišnjim uredničkim radom i prevodilaštvom u jednoj od najboljih izdavačkih kuća u Jugoslaviji, radošću majčinstva, a dočekala je i da postane nana, značajnim intelektualnim angažmanom u vremenu agresije na BiH te posebno prijateljstvima koja su dala značaj njenom životu.

- Mnoge od Jasmininih književnih nasljednica nisu ni svjesne koliko su zidova žene poput Jasmine prije njih srušile ili barem zaobišle, koliko su vrata odškrinule, koliko trnovitih puteva pregazile. Naredne generacije umjetnica, spisateljica, intelektualki ne treba nikad da zaborave na čijim ramenima stoje dok ruše nove zidove, otvaraju nova vrata i sklanjaju trnje s nečijeg puta. Lijep je bio život Jasminin. I težak i lijep. Neka joj je lahka rodna zemlja - kazala je Ferida Duraković.

Dženaza književnici Jasmini Musabegović bit će održana danas na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Preminula je 7. maja u Sarajevu. Njene knjige eseja Rastko Petrović i njegovo djelo, Tajna i smisao književnog djela, Žene i glasovi, zatim romani Snopis, Skretnice, Most, kao i Jasminin ukupni književnostvaralački, urednički, prevodilački, kulturnopromotivni, intelektualni angažman svjedoče o jednoj stabilnoj, uvjerljivoj, autentičnoj, povučenoj, samozatajnoj, skrajnutoj književničkoj biografiji.

Književni svijet Jasmine Musabegović, pogotovo onaj koji je ostvaren u njenim romanima, jedinstvena je pohvala ljubavi i životu, slobodi i dostojanstvu, pohvala modernosti i potrebi za poštovanjem vlastitih tradicijskih vrijednosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.