open-navfaktor-logo
search
Prijevremeni izbori
Ko će biti gradonačelnik Tuzle: U utrci sedam stranaka i četiri nezavisna kandidata
Kandidature za prijevremene izbore za gradonačelnika Tuzle Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine predalo je sedam stranaka i četiri nezavisna kandidata. Prijavljene stranke sada imaju rok od 15 dana da istaknu ime svog kandidata, ukoliko ga budu imale.
13.12.2022. u 14:07
get url
text

Dugogodišnji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović dao je ostavku na funkciju, nakon što je na posljednjim Općim izborima izabran za zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Za prijevremene izbore u Tuzli prijavljene su Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Narodni evropski savez (NES) BiH i Stranka za BiH (SBiH). Kao nezavisni kandidati za gradonačelnika prijavljeni su Mirnes Ajanović, Almir Arnaut, Derviš Čičko i Halid Žigić.

Iako niti jedna od prijavljenih stranaka još nije istakla ime svog kandidata, gotovo je sigurno da će SDP-ov kandidat biti Zijad Lugavić, koga je Gradsko vijeće jednoglasno izabralo za vršioca dužnosti gradonačelnika do prijevremenih izbora.

SDA kao najjača opoziciona stranka u Tuzli još nije odlučila kako će nastupiti na izborima u Tuzli.

- Postoji mogućnost da imamo svog kandidata, ali i da podržimo kandidata opozicije. Cilj je da napravimo prevagu i promjenu u izvršnoj vlasti u Gradu Tuzla. Želimo promjenu, jer nismo zadovoljni trenutnim stanjem i radom Jasmina Imamovića u posljednja dva mandata. Nemamo nikakvog razloga da podržimo kandidata pozicije, odnosno SDP-a - kaže Salko Zildžić, predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla.

Kao jedan od kandidata već neko vrijeme se spominje i Omer Berbić iz Naše stranke, koji je jedan od najupornijih kritičara Jasmina Imamovića i SDP-ove vlasti u Tuzli.

- Grad Tuzla je u prošlih 15 godina ekonomski, kulturno i sportski stagnirao a birokratski uznapredovao. Naša jedina istinska želja jeste da ove stvari ispravimo i potaknemo snažne projekte javno-privatnog partnerstva, kulturno-sportskog sadržaja i industrijskih zona. U ovom trenutku ne mogu potvrditi da ću biti kandidat za gradonačelnika, za takvu odluku ima još desetak dana. Ono što mogu potvrditi jeste da aktivno vodim razgovore sa opozicionim, građanskim strankama te da ukoliko one ne daju kandidata ja ću najvjerovatnije izaći kao kandidat na ovim izborima - kaže Berbić.

Ono što niti u jednom trenutku neću i ne bih dozvolio, istakao je Berbić, jeste da Tuzla padne u ruke jednonacionalnih partija, za mene lično to bi bio životni neuspjeh.

U priči u vezi sa Berbićevom kandidaturom veoma važnu ulogu igra pozicija DF-a, koji bi, kako nezvanično saznajemo, do petka trebao donijeti odluku o kandidaturi. Žarko Vujović iz tuzlanskog DF-a u više navrata je za Faktor rekao da "ova stranka neće ostati gluha na činjenicu da se u Tuzli održavaju prijevremeni izbori", a što to konkretno znači tek ćemo vidjeti.

SDP u Tuzli ima široku opoziciju i dok lobira za podršku svojih tradicionalnih partnera, a to sigurno nisu sve stranke aktuelne Osmorke, unutar te opozicije traju razgovori u vezi kanditata i eventualne podrške, zvanične ili nezvanične.

Imena svih kandidata bit će poznata do 27. decembra, a zatim u Tuzli počinje veoma zanimljivo političko razdoblje do izbora 5. februara naredne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.