open-navfaktor-logo
search
Zamjenici
Ko će biti vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH nakon smjene Gordane Tadić?
Ismet Šuškić, Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković ili Milanko Kajganić, neko od njih četvero će privremeno obavljati dužnost glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Vršilac dužnosti glavnog tužioca, kako je saopćeno iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nakon današnje konačne smjene Gordane Tadić, bit će neko od zamjenika glavne tužiteljice, a konkurs za glavnog tužioca trebao bi ubrzo biti raspisan. 
20.10.2021. u 13:19
get url
text

Diana Kajmaković

Široj javnosti je najpoznatija po tome što je zajedno sa Olegom Čavkom zastupala optužnicu protiv kriminalne grupe Zijada Turkovića, koja je ubijala, pljačkala i trgovala drogom. Kajmaković je ostala upamćena i po čuvenom "slučaju Živko Budimir" kada je tadašnjem predsjedniku Federacije BiH, kako su mediji izvještavali, montirala svjedoka-insajdera sa torbicom u kojoj je bio označeni novac. Nakon što je shvatila da njen "poduhvat" snimaju nadzorne kamere (snimak su naknadno objavili mediji), odustala je od priče o 47.000 maraka koje su trebale biti nađene kod Budimira, kao dokaz o mitu.

Tužilaštvo BiH je vršilo provjere protiv Kajmaković u vezi s predmetom koji je na Sudu BiH vođen protiv Fahrudina Radončića i ostalih. Naime, Diana Kajmaković se spominjala u presretnutim razgovorima koji su prezentovani na suđenju Radončiću i drugima. Kako je Radončić kazao u jednom od presretnutih razgovora, upravo ga je Kajmaković obavijestila da je u Dubrovniku vidjela Azru Sarić, ključnog svjedoka državnog Tužilaštva, sa Almirom Džuvom, bivšim direktorom OSA-e.

Radončićeva naklonost prema tužiteljici Kajmaković nije tajna – u Dnevnom avazu redovno je titulirana kao "heroina bh. pravosuđa", a njen suprug Armin je po političkoj liniji SBB-a imenovan za direktora Sarajevskog aerodroma.

Ozrenka Nešković

U širu javnost dospjela je nakon objavljenog audiosnimka razgovora direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i Gordane Tadić. Razgovoru je tada prisustvovala i Ozrenka Nešković. Radni vijek provela je u Bijeljini, a za tužioca Tužilaštva BiH imenovana je u aprilu 2010. godine. Poznato je da je Nešković sa smijenjenom tužiteljicom Gordanom Tadić u prijateljskim odnosima. Nešković je u javnost dospjela i kada je državna tužiteljica Biljana Simeunović izašla u javnost sa tvrdnjom da su joj nudili da bude glavna tužiteljica u Bijeljini, a da zauzvrat povuče kandidaturu za člana VSTV-a. Kako je Simeunović tvrdila, Nešković je tada došla u njenu kancelariju i stavila joj takvu ponudu na sto. 

Ismet Šuškić 

Imenovan je za tužioca Tužilaštva BiH još 2005. godine. Poznat je po hapšenju Jerka Ivankovića Lijanovića i ostalih prije četiri godine, na dan početka predizborne kampanje. Mediji su za njega često navodili da uživa podršku Dragana Čovića i HDZ-a BiH. Postupajući je tužilac u istrazi o napadu na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

Milanko Kajganić

Poznat je kao odani kadar bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Kajganić je preskočio sve niže pravosudne intitucije, te je bez tužilačkog iskustva 2014. imenovan za tužioca Tužilaštva BiH i to dok je na čelu VSTV-a bio Milan Tegeltija. Član je pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine za proces pregovaranja Sporazuma o saradnji između EUROJUST-a, te je konsultat organizacije OSCE iz oblasti krivičnog prava. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.