open-navfaktor-logo
search
Nedostaje specijalista
Ko će brinuti o mališanima: Djecu u KS liječe 32 pedijatra, za oko četiri godine pola ih ide u penziju
Na području Kantona Sarajevo zaposleno je 77 specijalista pedijatrije, a 32 pedijatra rade u JU Dom zdravlja KS, navedeno je u odgovoru ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića zastupnici u Skupštini KS Vildani Bešlija.
29.05.2020. u 07:49
get url
text

Naime, zastupnica Bešlija zatražila je odgovor koliko u KS ukupno ima zaposlenih pedijatara, koji je propisani standard o broju djece po jednom pedijatru, te koliko ima pedijatara po svim domovima zdravlja u KS.

- Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u JU "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i u JU Dom zdravlja KS zaposleno je 77 specijalista pedijatrije. U skladu sa Odlukom o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja, sa zdravstvenim ustanovama na području KS utvrđen je standard od hiljadu djece po jednom timu. Broj pedijatara u JU Dom zdravlja KS iznosi 32 specijalista pedijatrije koji su raspoređeni po organizacionim jedinicama – naveo je Mesihović u odgovoru zastupnici.

Navedeno je da Organizaciona jedinica Centar ima petero specijalista pedijatrije koji liječe 4.086 djece, u Organizacionoj jedinici Stari Grad zaposleno je troje specijalista pedijatrije koji liječe 2.466 djece.

- U Novom Sarajevu troje specijalista liječi 4.817 djece, dok devetero specijalista pedijatrije liječi 8.869 djece. U Vogošći o zdravlju 2.311 djece brine četvero specijalista, a na Ilidži pet specijalista liječi 5.167 djece. U Ilijašu o zdravlju 1.702 djece brine dvoje specijalista. U Hadžićima jedan specijalista pedijatar brine o 1.895 djece – naveo je ministar zdravstva KS.

Enisa Mulalić, specijalista pedijatar i predsjednica Udruženja pedijatara primarne zdravstvene zaštite Kantona Sarajevo, kaže da se situacija sa brojem pedijatara ne popravlja, te da je problem sa podmlađivanjem kadra stalni.

- O tome je trebalo razmišljati ranije. Čuli smo da bi menadžment trebao da raspiše konkurs, ali ne možete vi na birou rada naći specijaliste. Specijalizacije treba planirati, treba među mladim ljudima, koji završavaju medicinu, prepoznati one vrijedne i primati ih prvo kao sekundarce što kod nas nije ni zakonski regulisano, da se ljekari opće prakse prime i da rade na pedijatrijskim odjelima gdje ima specijalista, da im prenesemo znanje, da nas na neki način iskoriste dok smo još tu dok nismo otišli u penziju. A suprotno, nas se iskorištava da radimo jednakim tempom kao u početku – kaže Mulalić.

Trebalo bi, ističe Mulalić, da imaju mlade ljude koji bi radili u dispanzerima sa iskusnim specijalistima, da im pomažu, a da specijalisti njima prenose znanje, kako bi oni aplicirali za specijalizacije i nakon završene specijalizacije za pet godina bili stručnjaci.

- Važno je planiranje, a nije se planiralo na vrijeme. Sada treba da se planira. Mi smo zaista stari i nas 12 ili 13 u naredne četiri godine odlazi u penziju, to je skoro polovina pedijatara. Kada uzmete u obzir da smo nekako po prosjeku godina stari, već nekoliko kolegica je na dužem bolovanju zbog teške bolesti, da je dvoje kolega produžilo svoj rad nakon navršenih 65 godina zbog nedostatka specijlista, imamo tu vrstu problema koja datira od ranije – naglašava pedijatrica.

Ističe da treba podmlađivati kadar, da mladi ostaju u našoj zemlji, da se izdvoje sredstva za zapošljavanje mladih ljekara jer će se to, smatra Mulalić, isplatiti mnogostruko jer su ti ljudi nešto veoma vrijedno.

- Zdravstvo čine zdravstveni radnici, a tek onda oprema. Normativ je bio da pedijatar pregleda oko 25 ili 26 pacijenata kada su bolesna djeca u pitanju, a kada su u pitanju sistematski pregledi, onda je to manji normativ, međutim to uvijek prelazi. Ne možete vi vratiti nekoga ko dođe sa bolesnim djetetom. Pregleda se i mnogo više, duplo više. Može neko reći da to ide na štetu kvaliteta, ali to se kompenzuje sa našim iskustvom – pojašnjava Mulalić, ističe da to u svakom slučaju nije uredu i da se o ovom itekako treba razmišljati i djelovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.