open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Ko će kontrolisati da li su poslodavci u FBiH podigli minimalne plaće na 543 KM?
Nakon što je Vlada Federacije BiH donijela Odluku da se minimalna plaća u Federaciji za period 1. januara do 31. decembra ove godine utvrđuje u iznosu od 543 KM, postavlja se pitanje ko će na terenu kontrolisati provođenje odluke.
11.01.2022. u 11:19
get url
text

Radnici koji su do jučer imali minimalnu plaću od 406 KM, u februaru bi trebalo da dobiju uvećane plaće.

Napraviti razliku između plaće i primanja 

- Nadzor nad primjenom ove uredbe obavljaju federalni, odnosno kantonalni inspektori rada, dok je nadzor obračuna i uplate javnih prihoda Porezne uprave Federacije BiH - govori za Faktor Adnan Muminović, vanjski ekonomski savjetnik u Uredu premijera FBiH.

Upitali smo koliko je zaista na terenu iznosila minimalna plaća, da li 406 KM ili kako su poslodavci tvrdili od 500 do 620 KM.

- Pošto je Federacija BiH jedinstvena po tome da se na njenoj teritoriji isplaćuju neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza..., potrebno je još praviti razliku između mjesečne plaće i mjesečnih primanja, koja su u velikoj većini slučajeva viša od same plaće.

Dakle, iako je najniža plaća donedavno iznosila 406 KM, najniža primanja su zbog ovih naknada bila veća i u većini slučajeva su iznosila oko 580 KM (budući da su prosječne neoporezive naknade u Federaciji BiH 174 KM mjesečno).

S povećanjem najniže plaće na 543 KM, mjesečna primanja za veliku većinu radnika sada ne iznose manje od 700 KM - pojašnjava Muminović i dodaje:

- Radnici koji su do sada zarađivali najnižu plaću će povećanje dobiti u februaru s isplatom januarske plaće.

Objasnio je kako će se ubuduće usklađivati minimalna plaća.

Fiskalni zakoni, urgencije Vlade FBiH 

- Najniža plaća će se ubuduće usklađivati svake godine u zavisnosti od rasta cijena i rasta ekonomije Federacije BiH, što ima za cilj da depolitizira ovo važno pitanje i stavi ga u okvir koji je objektivan i ekonomski održiv - rekao je Muminović.

Podsjećamo, prijedlozi izmjena Zakona o doprinosima i porezu na dohodak već nekoliko godina stoje u Parlamentu FBiH. Zastupnici su poručili kako ove zakone ne mogu razmatrati odvojeno od zakona o minimalnoj plaći, odnosno, dok je minimalna plaća u FBiH 406 KM.

- Vlada Federacije BiH je u više navrata Parlamentu FBiH slala urgenciju kada su u pitanju fiskalni zakoni i nadamo se da će oni što prije biti usvojeni i stupiti na snagu, čime će se stvoriti pretpostavke za rast najniže, ali i svih ostalih plaća - govori Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.