open-navfaktor-logo
search
Još bez dogovora
Ko će odustati: "Trojka", HDZ i SNSD od juna zatežu s imenovanjem parlamentarnog vojnog povjerenika
Mandat parlamentarnog vojnog povjerenika istekao je prije skoro godinu, a stranke vladajuće većine još se nisu uspjele unutar sebe dogovoriti čijeg će kandidata podržati.
16.02.2024. u 10:36
get url
text

VEZANI TEKST - Vojnom povjereniku Šiljegoviću prije dva i po mjeseca istekao mandat, tek treba da zasjeda nadležna komisija

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je krajem maja prošle godine pokrenula proceduru imenovanja osobe koja će na poziciji parlamentarnog vojnog povjerenika zamijeniti Boška Šiljegovića, koji je na vrijeme obavijestio da mu u martu prošle godine istječe mandat. 

Od momenta pokretanja procedure rok je bio 15 dana za dostavu imena kandidata, dakle sredina juna. I stigla su imena četiri kandidata, i to od HDZ-a, SNSD-a, SDP-a, te SDA. No stranke vladajuće koalicije, odnosno HDZ, SNSD i SDP, ne mogu se i dalje dogovoriti čiji kandidat "prolazi", odnosno ko će odustati. 

Ovog pitanja stoga odavno nema na dnevnom redu sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, koja treba predložiti kandidata za Parlament BiH, niti je poznato kada će ga biti. Prema informacijama, HDZ i dalje "ozbiljno traži" ovu poziciju, a SNSD smatra da ta pozicija pripada njima.

HDZ je za ovu poziciju kandidovao Nikolu Lovrinovića, višegodišnjeg parlamentarca iz ove stranke koji je sada savjetnik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto (HDZ).

SDP je kandidovao Mehmeda Bradarića, koji je ranije bio delegat ove stranke u bh. Parlamentu.

SNSD je kandidovao Zorana Žužu, koji je šef Odjela za informiranje u Sektoru za odnose s javnošću Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH.

SDA je kandidovala Hazima Rančića, koji je bio zastupnik ove stranke u bh. Parlamentu, a u prošlom mandatu je bio zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Prijedlog SDA je podržao DF.

Po Zakonu o parlamentarnom vojnom povjereniku, kandidat, između ostalog, ne može biti član političkih stranaka i ne smije slijediti instrukcije političkih stranaka. Pa ipak, 

U međuvremenu Šiljegović, u skladu sa zakonom, obavlja svoju dužnost do imenovanja novog parlamentarnog vojnog povjerenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.