open-navfaktor-logo
search
Socijalni partneri
Ko će predstavljati Sindikat u ESV-u, Vlada FBiH imenovala svoje predstavnike
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritorij Federacije nadležno je da prati, razmatra i ocjenjuje utjecaj ekonomske i socijalne politike na razvoj i socijalnu stabilnost... Ovo tripartitno tijelo čine predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH.
09.05.2023. u 07:46
get url
text

Nakon što je nova Vlada FBiH u ESVFBiH imenovala svoje predstavnike, premijera Nermina Nikšića, ministra finansija Tonija Kraljevića, rada i socijalne politike Adnan Delića, zdravstva Nediljka Rimca i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića, postavlja se pitanje ko će predstavljati Sindikat BiH koji je razjedinjen.

Na jednoj strani imamo predsjednika SSSBiH Selvedina Šatorovića, a na drugoj Mevludina Bektića koji predstavlja 19 granskih sindikata, a čija je delegacija do sada predstavljala Sindikat BiH u ESV-u.

- Mi smo formirali delegaciju za ESV 2019, odnosno, potvrdili 2020. godine i praktično naša delegacija ima mandat za učešće u Ekonomsko-socijalnom vijeću. Na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora Sindikata bi se trebao potvrditi dosadašnji sastav delegacije za ESV jer smo od predsjedavajućeg ESV-a Edhema Bibera dobili zahtjev da potvrdimo delegaciju ili imenujemo novu.

Sutra ćemo se zvanično očitovati sa Upravnog odbora granskih sindikata koje predstavljam. Okupljamo 19 granskih sindikata i sav realni sektor je na ovoj strani koji predstavljam - rekao nam je jučer Mevludin Bektić, predstavnik sindikata.

Podsjeća da je ESV u zastoju već tri mjeseca.

- Jedan od razloga je i što se očekivalo formiranje nove Vlade FBiH jer je stara bila u tehničkom mandatu i evo prilike da se počne sa radom. Ne znamo kada će biti zakazana sjednica, a predsjedavajući je taj koji zakazuje sjednice na zahtjev socijalnih partnera ESV-a. 

Očekivanja od nove Vlade FBiH su velika, ona je najavila socijalni paket i sada ćemo vidjeti u kom pravcu želi ići, a i poslodavci su najavili alarmantno stanje zbog tržišta rada, nedostatka radne snage, cijene rada..., što je nama uvijek upitno. Na tome ćemo se raditi već na prvoj sjednici - govori Bektić.

Mišljenja je kako prethodna Vlada FBiH nije poštovala stavove socijalnih partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.