open-navfaktor-logo
search
Prava zastupnika
Ko će primati i penziju i plaću u Parlamentu BiH, a koliko će ih u ovom mandatu steći to pravo
Zasad je 26 od 42 člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražilo stjecanje statusa zaposlenog zastupnika, odnosno dobijanje plaća i naknada iz budžeta BiH, a među njima su i dva zastupnika koja su upravo na visokoj poziciji u institucijama vlasti na nivou Bosne i Hercegovine proteklih godina ostvarili i penziju i pravo na visoke otpremnine.
12.12.2022. u 20:19
get url
text

Zakon im omogućava da u isto vrijeme imaju i plaću i penziju.

VEZANI TEKST - Parlamentarci će dobiti jubilarne nagrade i otpremnine, iz budžeta ide najmanje 185.000 KM

To je Obren Petrović (SNSD), koji je u maju ove godine, dakle proteklom mandatu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ostvario pravo na penzionsanje i pravo na otpremninu od oko 25.000 KM. Prema podacima CIN-a, njegova penzija iznosi oko 1.200 KM, a kao zastupnik je primao oko 4.700 KM plaće plus paušal od nešto više od 700 KM.

Drugi zastupnik koji je tražio stjecanje statusa stalno zaposlenog, a stekao je penziju na visokoj poziciji je Nebojša Radmanović (SNSD). On je pravo na penzionisanje i otpremninu stekao 2014. godine, pred istek mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. U Parlamentu BiH "broji" treći mandat. Njegova plaća iznosila je oko 5.700 KM, a u imovinskm kartonu iz 2018. je naveo da je te godine dobio 13.500 KM penzije, što je prosječno oko 1.100 KM mjesečno.

Tokom ovog mandata, dakle do kraja 2026. godine, pravo na penziju i otpremninu steći će još šest zastupnika koji su podnijeli zahtjev za stjecanje statusa stalno zaposlenog zastupnika.

Jasmin Imamović (SDP) je, prema biografiji, u oktobru napunio 65 godina. On je prije ulaska u Parlament BiH bio gradonačelnik Tuzle.

VEZANI TEKST - U novom sazivu tek tri nova lica: U Parlament BiH sjeli neupućeni, penzioneri, "ikebane"...

U 2024. godini 65 godina starosti puni i Predrag Kožul (HDZBiH) kojem je ovo također treći mandat u bh. Parlamentu, te Denijal Tulumović (SDA) koji je prošli mandat bio u Parlamentu FBiH, a prije toga zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Živinice.

U posljednjoj godini mandata, ali prije njegovog isteka, 65 godina će napuniti i Mladen Bosić (SDS) koji je u Parlamentu BiH već punih 12 godina, Šemsudin Mehmedović (SDA) kojem je ovo peti mandat, i Zoran Tegeltija (SNSD), aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U Zastupnički dom Parlamenta BiH ušao je i Amor Mašović, koji je penzionisan prošle godine nakon decenija rada na traženju nestalih. U penziju je otišao s mjesta člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.