open-navfaktor-logo
search
Sutra sjednica
Ko će raspetljati Gordijev čvor u Mostaru, postoji li većina za izbor gradonačelnika?
Dvanaest godina Mostarci su čekali na svoje demokratsko pravo da biraju gradsku vlast, a nakon što im je to konačno omogućeno na izborima 20. decembra 2020. i nakon što su prebrojani glasovi i izabrani vijećnici, preostala je "sitnica" – izbor novog gradonačelnika, čemu prethodi formiranje većine u Gradskom vijeću.
04.02.2021. u 14:29
get url
text

Sutra u 13 sati, novoizabrani vijećnici Zlatko Guzin, Nataša Jekić, Salem Marić, Anel Kljako, Adil Šuta, Haris Nazdraić, Adem Macić, Mirza Drežnjak, Ibro Husnić, Jasmin Pandur, Alis Čolaković (Koalicija za Mostar), Mario Kordić, Goran Bošnjak, Radmila Komadina, Miroslav Grubišić, Miljana Kovačević, Damir Šunjić, Tomislav Primorac, Ivan Zelenika, Marko Novak, Stanko Ćosić, Antonio Zelenika, Snježana Brkić, Kažimir Milićević (HDZBiH), Arman Zalihić, Adela Gosto, Lamija Vinković-Duranović, Irma Baralija, Sanel Žuljević, Boško Ćavar (BH Blok), Slaven Bevanda, Vesna Šunjić, Slaven Raguž (HRS), Velibor Milivojević ("Ostajte ovdje"), Nazif Derviškadić (Prva mostarska partija) na prvoj sjednici Gradskog vijeća preuzimaju odgovornost za funkcionisanje grada na Neretvi.

VEZANI TEKST - Baralija: BH Blok i Koalicija za Mostar bez dogovora o kandidatu za gradonačelnika

Oni će odlučivati i ko će biti novi gradonačelnik. Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika. U slučaju da u posljednjem krugu dva preostala kandidata dobiju isti broj glasova, gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Kandidaturu za nasljednika Ljube Bešlića istakli su Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), Mario Kordić (HDZ) i Irma Baralija (BH Blok).

Koaliciji za Mostar koju predvodi SDA, a i HDZ-u za većinu u Gradskom vijeću, samim tim i za izbor gradonačelnika, treba podrška kompletnog ili bar dijela BH Bloka (SDP i Naša stranka).

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Koalicije za Mostar i BH Bloka nije postignut dogovor o kandidatu za gradonačelnika.

- O gradonačelniku se nismo dogovorili. Mi idemo sa svojim kandidatom, Koalicija za Mostar sa svojim i vidjet ćemo šta će se dešavati u prvom krugu ili nakon njega. Nismo se dogovorili ni o daljem zajedničkom djelovanju, a pitanje je i ko će se pojaviti na sjednici u petak i kako će glasati – kazala je Baralija nakon sastanka.

VEZANI TEKST - U Mostaru "ključa": Četiri su kandidata, Izetbegović ne da Čoviću gradonačelnika, Bh. blok nudi svoje

Može li se šta promijeniti u fotofinišu kad je u pitanju izbor gradonačelnika i tako riješiti mostarski politički Gordijev čvor?

- Nema razloga da se ne izabere. Pitanje je dokle ćemo stići u toj namjeri – kaže za Faktor Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, dok se iz HDZ-a i BH Bloka danas nisu javljali na naše pozive.

U HDZ-u su otvoreni za sve opcije.

- Partneri HDZ-a su sve izabrane stranke. Za to sam da se otvoreno razgovara, bez da se stavljamo u blokove. Očekujem podršku gradskih vijećnika i zajedno ćemo razgovarati o temama - rekao je nedavno medijima Kordić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.