open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Ko će u vladu HNK: HDZ-u za formiranje vlasti s SDA nedostaje jedna ruka, šta traži HDZ 1990
S kim će HDZ formirati vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, pitanje je na koji još nije dat konačan odgovor. Ukoliko se odluče za SDA, kako je najavljeno prošle sedmice, ko će osigurati nedostajaću ruku?
18.07.2023. u 17:11
get url
text

VEZANI TEKST - SDA čeka poziv na pregovore, kome je Čović poslao poruku o šest-sedam ruku za formiranje vlasti u HNK

U Skupštini HNK najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH - 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i NiP po jednog zastupnika. Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

Prije nekoliko dana Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a u ovom kantonu, naveo je da, kako stvari stoje, novu vlast će činiti HDZ i SDA, a sve će biti definsano nakon završnog sastanka koji bi trebao biti održan ovih dana. Kako nam je kazao zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafer Alić (SDA) do sastanka još nije došlo.

Ukoliko bi HDZ dogovorio formiranje vlade s SDA, uz koje ide i NES, ova koalicija imala bi 19 ruku. Dakle, nedostaja bi jedna ruka. 

Pitanje je da li se ovoj koaliciji pridružiti i HDZ 1990. Iz ove stranke ranije su naveli kako čekaju "sigurnih" 17 ruku da bi ušli u pregovore.

Ivan Odak, zastupnik HDZ-a 1990, kazao je za Faktor da do sada još niko nije došao da razgovara sa njima sa osiguranih 17 ruku.

VEZANI TEKST - Pregovori u HNK: SDA utvrdila poziciju, SDP se uzda u HRS, HDZ 1990 čeka sigurnih 17 ruku

- Sa SDA nismo još nijednom imali razgovor. Loptica je u rukama HDZ-a, a time i SDA. Ja ne znam kome ova igra odgovara, da li odgovara i HDZ-u i SDA ova postojeća Vlada. HDZ ne dijeli svojih šest ministarstava, niti SDA. A ovako, budemo li dio vlasti morat ćemo i mi biti bar u podjeli ministarstava - kazao je Odak.

Ranije se govorilo kako HDZ insistira na podjelu ministartava u omjeru sedam naprema pet, ali su iz SDA naveli kako nikada nisu mislili pristati na takvu raspodjelu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.