open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ko će umjesto Vukoje: Imenovanje novog sekretara Zastupničkog doma na dnevnom redu
AUTOR: M. R. S.
10.06.2024. u 13:43
get url
text
Nebojša Radmanović, Marinko Čavara i Denis Zvizdić predlažu ime
Nebojša Radmanović, Marinko Čavara i Denis Zvizdić predlažu ime
Marin Vukoja podnio je ostavku na mjesto sekretara Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer je imenovan za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ko će ga naslijediti, još nije poznato.
Prijedlog odluke o razrješenju Vukoje na dnevnom je redu sjednice Zastupničkog doma bh. Parlamenta zakazane za iduću sedmicu, a nakon nje kao naredna tačka dnevnog reda je prijedlog odluke o imenovanju sekretara Zastupničkog doma.
Međutim, zastupnici nisu dobili nikakav materijal za ovu tačku, a ko će biti novi sekretar doma, još nije "procurilo" ni nezvanično.
- To će se vjerovatno pojaviti na samoj sjednici – mišljenja su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
Prema Poslovniku o radu Zastupničkog doma Parlamenta BiH, prijedlog za sekretara ovog doma utvrđuje Kolegij Zastupničkog doma.
Prema informacijama koje smo dobili, da na sjednici Kolegija Zastupničkog doma, održanoj 6. juna, nisu imali ime nasljednika Marina Vukoje.
U Kolegiju sjede Nebojša Radmanović (SNSD), koji je trenutno predsjedavajući Zastupničkog doma, te Marinko Čavara (HDZ) i Denis Zvizdić (NiP), koji su zamjenici predsjedavajućeg doma.
Na mjesto sekretara treba doći osoba iz reda hrvatskog naroda. Sekretar doma nije državni službenik i njega će dogovoriti vladajuća većina. Očekuje se da će njegovo ime "dati" HDZ.
Podsjetimo da je Vukoja 2019. godine bio na jednoj od listi HDZ-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.