open-navfaktor-logo
search
Ministar finansija BiH
Ko će zamijeniti Dodikovog Tegeltiju: Unutarstranačka borba u SNSD-u, Radmanović gura mlađahnog Ćosića
U Banjoj Luci će sutra biti održana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a, najavljeno je iz ove stranke. 
18.05.2023. u 14:45
get url
text

VEZANI TEKST - Šta će odigrati Dodik: Radmanović želi svog igrača Ljubišu Ćosića za direktora UIOBiH, a može i Tegeltijina fotelja

Članovi Izvršnog komiteta će na sutrašnjoj sjednici predložiti ministra finansija i trezora u Vijeću ministara nakon što je dosadašnji ministar Zoran Tegeltija imenovan za direktora Uprave za inidirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Novi ministar imenuje se u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon što ga predloži predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, a prijedlog joj dostavlja partija kojoj je pripala ta pozicija, u ovom slučaju to je SNSD.

Među kandidatima za Tegeltijinog nasljednika su, kako su objavile Nezavisne, Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Dalibor Tomaš, savjetnik premijera RS-a Radovana Viškovića, Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka te Milorad Đurđević, Tegeltijin šef kabineta.

Faktor je u januaru ove godine pisao upravo o kombinaciji da Zoran Tegeltija bude imenovan za direktora UIO, a Ljubiša Čosić na mjesto ministra finansija BiH. 

Riječ je o tihom ratu koji se vodi unutar SNSD-a između Milorada Dodika i Nebojše Radmanovića. 

VEZANI TEKST - Dok Dodik ruši državu, Radmanović plete svoju mrežu u entitetskim i institucijama BiH

Radmanović je podsjetimo, upravo preko Ćosića i državnog zastupnika Miroslava Vujičića (njegovog šefa kabineta dok je bio član Predsjedništva BiH), organizirao "pobunu", gdje se Gradski odbor SNSD-a usprotivio imenovanju DNS-ovog Nenada Nešića na poziciju ministra sigurnosti BiH. Zaprijećeno je čak i uskraćivanjem podrške novom sazivu Vijeća ministara. Potom je Dodik u Banju Luku pozvao Radmanovićeve "bundžije" te je kroz razgovor spuštena lopta.

Već tada se počelo spekulirati da bi Tegeltija mogao biti imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a da bi na njegovo mjesto mogao doći, a ko drugi nego Radmanovićev igrač, mlađahni Ljubiša Ćosić.

Faktor je još prošle godine pisao o svim Radmanovićevim igračima koje je razmjestio po entitetskim i državnim institucijama i tako ispleo svoju mrežu. Ćosić bi sada, ukoliko bude imenovan za državnog ministra finansija, bio samo šlag na kadrovsku tortu koju godinama spravlja iskusni Radmanović, poznatiji kao "kralj nepotizma". 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.