open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Ko će zamijeniti ministricu visokog obrazovanja Husić-Mehmedović
Melika Husić-Mehmedović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, podnijela je ostavku osmog jula na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.
17.07.2021. u 08:25
get url
text

Do danas nije objavljeno ko će doći na mjesto ministrice Husić-Mehmedović, a niti u strankama koje čine većinu još nema prijedloga za njenu zamjenu.

Kako su nam kazali neki članovi stranaka skupštinske većine, nema ni naznaka koja bi stranka mogla predložiti ime za ovu poziciju.

Pretpostavljaju da će prijedlog za novog ministra ili ministricu imati SDP ili Naša stranka s obzirom na to da Narod i pravda ima većinu u Vladi, i da bi ipak jedna od preostale dvije stranke mogla predložiti novog ministra.

Podsjećamo, zastupnik Damir Marjanović je prilikom formiranja Vlade KS predložio Husić-Mehmedović za ministricu visokog obrazovanja, s obzirom na to da se priklonio većini u Skupštini, a što je bilo neophodno da bi se mogla imenovati nova Vlada KS.

- Odlazim sa ovog mjesta nakon osiguranog najvećeg ikada izdvajanja sa budžeta KS od tri miliona KM za nauku, nakon najveće podrške studentima u pandemiji sa izdvajanjem od 1,5 miliona KM u "koronazakonu", nakon očuvanog budžeta UNSA od 120 miliona, te ostavljam spreman nacrt Zakona koji je austrijski ekspert za visoko obrazovanja i autor većine evropskih zakona ocijenio kao perspektivan, razvojni i evropski – kazala je Husić-Mehmedović nakon što je saopćila svoju odluku o ostavci.

Marjanović je za Faktor nakon ostavke kazao kako ne namjerava davati novi prijedlog imena za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Istakao je kako je profesorica Melika Husić-Mehmedović bila "pravo osvježenje na ovoj političkoj sceni koja je u tako kratko vrijeme realizirala veliki broj zadataka koje je ova skupštinska većina postavila pred nju, ali i mnogo toga dobrog što je dio njenoga ličnog političkog angažmana".

Istakao je da je neizmjerno tužan "jer je profesorica bila primorana da pod pritiskom koalicijskih partnera, koji su iznosili iste argumente kao i vladajuća opoziciona partija, povuče ovaj duboko moralan čin".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.