open-navfaktor-logo
search
Alarmantno stanje
Ko guši državnu televiziju: RTV taksa upitna, "Trojka" pasivna, nadležni Forto šuti
Ključ za rješavanje problema BHRT-a ima "Trojka", HDZ i SNDS koji moraju ozbiljno pristupiti ovom problemu, s obzirom na to da su izvršna vlast, dok se nadležno Ministarstvo prometa i komunikacija također ponaša pasivno, ocijenio je član parlamentarne Komisije za saobraćaj i komunikacije, zastupnik Jasmin Emrić.
27.12.2023. u 21:24
get url
text

VEZANI TEKST - Otvoreno pismo Sindikata radnika BHRT-a: Mi ne znamo šta je regres, naš topli obrok je još 7 KM, odgovornost snose...

Podsjeća na nedavni sastanak koji su članovi Komisije imali sa Samostalnim sindikatom radnika BHRT-a kada su ih upoznali sa teškom situacijom uposlenika.

- Saslušali smo ih, vidjeli njihovo emotivno stanje u smislu da se pitanje funkcionisanja BHRT-a ne doživljava ozbiljno jer nema ozbiljnog epiloga u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Mi kao članovi komisije osjećamo potrebu reagovati i naš je stav da treba održati tematsku sjednicu Zastupničkog doma, ali ona mora biti pripremljena. Očekujemo da Ministarstvo prometa i komunikacija da svoj osvrt i prijedlog rješenja obzirom na složenost  pitanja - kazao nam je Emrić.

Naglašava da je BHRT u najtežoj situaciji jer mu FTV ni RTRS ne uplaćuju dio pripadajućeg prihoda propisanog zakonom.

Sve to mora, ističe, sagledati nadležno Ministarstvo komunikacija kako bi Komisija mogla utvrditi "neki hodogram djelovanja".

- Ključ je u rukama vladajuće strukture. "Trojka" , HDZ i SNDS moraju ozbiljno pristupiti ovom problemu. To je jedan začarani krug. Naplata RTV takse je poseban problem. Više od decenije to traje i uvijek se nađu privremena rješenja. Previše problema, s jedne strane, a potpuno pasivan odnos  izvršne vlasti i nadležnih instutucija, s druge strane.

Koalicija na državnom nivou nema koncenzus oko BHRT-a. Upravni odbor BHRT-a ne funkcionira. Direktori su godinama na funkcijama, a ništa se ne mijenja. Oni trebaju između sebe identifikovati one koji blokiraju da se nešto konkretno uradi po pitanju BHRT-a - kazao je Emrić. 

VEZANI TEKST - Upitno produženje ugovora BHRT-a i Elektroprivrede BiH o naplati RTV takse putem računa za struju

Član Komisije Edin Ramić smatra da ne postoji volja, "dominantno hrvatske i srpske politike da imamo jak i jedinstven Javni RTV servis, a a pogotovo da radi po određenim standardima".

- Postoji volja da se ubije bilo kakva ambicija da imamo jaku državnu televiziju - kazao nam je Ramić.

Nadležni ministar Edin Forto ignorisao je naše pozive i poruke u vezi sa stanjem na BHRT-u i egzistencijom brojnih radnika.

Ugovor BHRT-a i Elektroprivrede o naplati RTV takse putem računa za struju istječe s prvim danom nove godine, a novi ugovor još nije potpisan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.