open-navfaktor-logo
search
Izborna reforma
Ko iz Federacije dolazi u Neum: Razgovarati se mora, ali ne i potpisati etničku podjelu BiH
Evropska zvaničnica Angelina Eichhorst i američki diplomata Matthew Palmer doputovali su u Bosnu i Hercegovini kako bi još jednom pokušali sa bh. političkim liderima postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH.
26.01.2022. u 15:55
get url
text

Sudeći prema dosadašnjim izjavama i saopćenjima, razgovorima o izbornoj reformi koji će od 28. do 30. januara biti održani u Neumu iz Federacije BiH prisustvovat će SDA, i opozicione SBB i Narod i pravda, dok su SDP i Demokratska fronta rezolutno odbili sjesti za pregovarački sto, dok je svoje "ne" Naša stranka upakovala u diplomatski celofan.

VEZANI TEKST - Palmer: Važno je da FBiH bude u ravnoteži sa RS-om; Eichhorst: Vrijeme nije na našoj strani

Ova stranka, čiji se predsjednik Edin Forto sa skijanja oglasio saopćenjem, poručila je da su dobili poziv, ali da ako ne bude dostavljena im agenda sastanka u kojoj će biti precizirano vrijeme za prezentaciju ustavnih promjena koje su oni predložili, u Neum neće doći.

Iako je Predsjedništvo NiP-a usvojilo zaključak da se razgovori moraju voditi u institucijama BiH, šef ove stranke Elmedin Konaković je u izjavi za Patriu rekao da će on ipak ići u Neum jer "prijateljima iz američke i evropske adminstracije ne može reći 'ne'".

SDP je stranka koja se još u decembru prošle godine povukla iz pregovora. Njihova poruka je da je potrebno deblokirati institucije BiH, povući zaključke NSRS-a kojima se otimaju nadležnosti države i poništiti izglasane zakone.

Iz Demokratske fronte su poručili da dok traje državni udar koji provodi Milorad Dodik, ne mogu učestvovati na pregovorima kojima se pokušava udovoljiti Draganu Čoviću.

Palmer i Eichhorst pokušat će prvo postići dogovor unutar stranaka iz Federacije BiH, a potom u cijeli paket uključiti i stranke iz Republike Srpske, s obzirom na to da je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH potrebna dvotrećinska većina za izmjene Ustava, a u Domu naroda prosta većina.

Upravo zbog ispipavanja političkog pulsa, odnosno da li bi ono što eventualno dogovore u Neumu moglo proći kod zastupnika i delegata, američko-evropski dvojac krenuo je danas sa razgovorima u Parlamentarnoj skupštini BiH sa članovima kolegija oba Doma, te Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva.

S jedne strane kada se posmatra, stavovi da se uopće ne razgovara o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, dok Milorad Dodik i njegova ekipa ne deblokiraju insitucije BiH i ne povuku neustavne zaključke u NSRS-u, krajnje su racionalni i opravdani. Zasigurno takvim ih vidi i najveći broj građana u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Pozadina Čovićevih ucjena: Aktiviranje "Hrvatske samouprave 2", Dodik mu otvorio put

Međutim, s druge strane, isto tako racionalno je i opravdano odazvati se pozivu američko-evropskih medijatora jer probosanske i bošnjačke stranke, u situaciji kakva jeste, ne samo u našoj zemlji, već regiji i razjedinjenoj Evropskoj uniji, ne mogu sebi dozvoliti luksuz da ne sjednu za diplomatski zeleni sto.

U trenutku najveće postdejtonske političke i sigurnosne krize, i kada je secesionizam izražen kao nikada do sada, sve stranke koju ovu zemlju vide kao jedinstvenu, suverenu i nezavisnu, kao članicu EU-a i NATO-a, nemaju previše prostora za manevrisanje. Stavovi HDZ-a BiH su jasni - legitimno predstavljanje, nema ukidanja nacionalnih odrednica i Dom naroda FBiH bez reduciranja nadležnosti. 

SDA je još prošle godine u parlamentarnu proceduru uputila svoje prijedloge Izmjena izbornog zakona BiH, a temelje se na ukidanju nacionalnih odrednica, otklanjanju svih blokada u funkcioniranju FBiH te svođenje Doma naroda FBiH na Vijeće naroda RS-a. 

Razgovarati i pregovarati se mora, ali u konačnici se ne mora potpisati ono što bi Bosnu i Hercegovinu odvelo u daljnje etničke podjele.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.