open-navfaktor-logo
search
Suština je da Podžić ode
Ko je DF zvao da napusti vlast; Komšić: Poslušao bih Konakovića i Radončića da nisu zagovarali izdaju države
Narod i pravda, Naša stranka i pojedinci koji pripadaju sarajevskoj "Trojki" od jučer pozivaju Demokratsku frontu da napusti koaliciju sa Strankom demokratske akcije, tačnije da napusti pozicije u vlasti. To bi konkretno značilo, po namislima iz "Trojke", da Sifet Podžić, ministar odbrane u Vijeću ministra Bosne i Hercegovine, treba odstupiti s funkcije. 
12.04.2022. u 18:01
get url
text

DF drugih pozicija u izvršnoj vlasti, osim Podžićeve, nema. To bi, po namisli iz "Trojke" a u prvom redu NiP-ovoj, značio da SNSD-ovi i HDZ-ovi Mirko Okolić i Mijo Krešić mogu nesmetano upravljati državnim ministarstvom odbrane. 

Povod za ovakve želje Elmedina Konakovića i ostatka "Trojke" su sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Asimu Sarajliću, članu SDA. Naime, Konaković, Naša stranka i ostali prave paralelu sa Mirsadom Kukićem zbog čijih se sankcija tražilo od SDP-a i Naše stranke da u Tuzlanskom kantonu prekinu koalicioni odnos sa PDA, a Kukić da odstupi sa čelne stranačke funkcije.

VEZANI TEKST - Sarajlić podnio ostavku na funkcije u stranci: "Status i ugled SDA su mi preči od karijere i ličnog statusa"

Sve bi to još i imalo smisla da su Sarajlić i Kukić u istom rangu stranačke hijerarhije. Kukić je bio predsjednik stranke, kojom i dalje vlada preko dugogodišnje vjerne saradnice Elzine Pirić, a Sarajlić odavno u SDA nema nikakvu funkciju do - član stranke. Ostavku na sve strnačke funkcije Sarajlić je podnio još u martu 2020. godine. 

Dakle, Podžić da odstupi iz Vijeća ministara, Okolić i Krešić da vode odbranu, suština je slike liderisanja državom koju nude Elmedin Konaković, Edin Forto i popratna stranačka mašinerija na društvenim mrežama. 

Istovremeno, Konakoviću i ostatku NiP-a nije palo na pamet da se povuku iz vlasti, one federalne, iz istih razloga. Nije li Aljoša Čampara u vlasti sa SDA, SBB-om i HDZ-om u Vladi Federacije, ali i u Domu naroda FBiH gdje je dopredsjedavajući tog zakonodavnog tijela? Opravdanje da to ne učini, Čampari je očuvanje bošnjačkih pozicija u Vladi FBiH. U konkretnom slučaju bošnjačke pozicije ministra unutrašnjih poslova koji je često dizao ruku za HDZ-ova imenovanja. 

VEZANI TEKST - Irfan Čengić izbrojao, "četvorka" dobila ministra u Vladi FBiH

Konaković nije pozvao ni Fahrudina Radončića, odnosno ministre iz SBB-a da napuste vlast. Samo da Sifet Podžić prepusti Ministarstvo odbrane SNSD-u i HDZ-u. 

SBB u današnjem saopćenju tvrdi da oni nisu pozivali DF da napusti vlast, međutim Komšić je u svom odgovoru na takve pozive "prozvao" i Radončića. 

- Da Radončić i Konaković nisu zagovarali izdaju države na Izbornom zakonu, možda bismo ih i poslušali. Ovako teško. A što se tiče njihovog bivšeg prijatelja Sarajlića, njemu je mjesto baš tamo gdje je i Radončiću i Konakoviću, daleko od mjesta donošenja političkih odluka - Komšićeva je izjava za Patriju.  

VEZANI TEKST - Radončić: SDA radikalizirala hrvatsko-bošnjačke odnose, samo da SDA nije u Predsjedništvu, Komšić projekat SDA

Nije stalo na tome, pa je SBB uzvratio verbalnim napadom na Komšića nazivajući ga "alkoholiziranim patriotom". 

- SBB mora upoznati najvećeg bh. borca za fotelje gospodina Željka Komšića da ova stranka uopće nije tražila od DF-a da napusti koaliciju sa SDA - naveli su iz SBB-a, a potom je uslijedlia salva ličnih uvreda Komšiću: 

- Njegove diskvalifikacije da smo izdajnici možemo svrstati samo u rječnik teškog alkoholičara i nekoga ko gruha podlosti i laži po nalogu vrha SDA koji je od njega napravio najobičniju marionetu.

SBB smatra da su izdajnici oni kojima je lična fotelja važnija od interesa BiH i skladnih odnosa sva tri naroda i dva entiteta. Zato mislimo da alkoholiziranom Komšiću nema potrebe da se prikazuje SBB, koji, ako želi nešto politički da saopći, to radi preko svojih saopćenja za javnost ili u izjavama najviših funkcionera naše stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.